Phở: Τι είναι αυτό που τιμάει σήμερα το Google Doodle;

Η παραδοσιακή λιχουδιά του Βιετνάμ έχει την τιμητική της
12 Δεκεμβρίου 2021 09:00
Phở: Τι είναι αυτό που τιμάει σήμερα το Google Doodle;

Σίγουρα προσπαθείτε να προφέρετε τη λέξη και ήδη αναρωτιέστε τι είναι αυτό που τιμάει σήμερα η Google στην κεντρική της σελίδα. Το Phở (φο), λοιπόν, είναι ένα παραδοσιακό βιετναμέζικο πιάτο, όπως είναι ο μουσακάς για παράδειγμα σε εμάς, και έχει την τιμητική του στο σημερινό Google Doodle την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Σαν σήμερα, άλλωστε, το 2018 η 12η Δεκεμβρίου επιλέχθηκε ως η επίσημη μέρα για τον εορτασμό του "φο". 

Την εικονογράφηση του Doodle ανέλαβε η καλλιτέχνιδα Λουσία Φαμ και επιλέχθηκε το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ από την Google για να τιμηθεί αυτός ο αγαπημένος γαστρονομικός θησαυρός και της πολιτιστκής συγχώνευσης που αντιπροσωπεύει. 

Τι είναι όμως το Phở;

Ουσιαστικά το phở είναι μια σούπα με noodles ρυζιού, ζωμό, λαχανικά και κρέας. Η Google αναφέρει στο αφιέρωμά της ότι αυτό που κάνει ξεχωριστό το phở είναι η προσεκτική διαδικασία μαγειρέματος για να επιτευχθούν γεύσεις πολλαπλών στρωμάτων ενώ παράλληλα πρέπει και ο ζωμός του να ξεχωρίζει. Για τον τελευταίο χρειάζονται συστατικά όπως καβουρδισμένο τζίντζερ, ο μαραθόσπορος, ο αστεροειδής γλυκάνισος και η κανέλα για τον σιγοβρασμένο ζωμό, όπου ο τελευταίος είναι η βάση για τα αρώματα και τις γεύσεις σε κάθε ουρανίσκο. 

Η ακριβής προέλευσή του είναι άγνωστη αν και οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν ότι το phở (φο) πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Ναμ Ντινχ του βόρειου Βιετνάμ μεταξύ του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Μερικοί πιστεύουν ότι το «phở» προέρχεται από τη λέξη "phấn", που είναι ένα πιάτο με ζυμαρικά με ρύζι. Οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο κονσομέ για να φτιάξουν έναν πρώιμο προκάτοχο του phở, δηλαδή μια απλή αλλά πολύ δημοφιλή σούπα με νουντλς που ονομάζεται «xao trau», η οποία αποτελείται από βουβαλίσιο κρέας, μαγειρεμένο σε ζωμό και φιδέ ρυζιού.

Παραδοσιακά, το phở (φο) είναι ένα πιάτο για πρωινό που πωλείται σε πάγκους street food, αλλά πλέον έχει γίνει comfort food. Σήμερα, το phở καταναλώνεται σε όλον τον κόσμο σε αμέτρητες παραλλαγές του.

Tags: