Το YouTube παραδέχεται πόσα βίντεο δέχτηκαν λανθασμένα αναφορές για copyright

Στη νέα του αναφορά «διαφάνειας»
07 Δεκεμβρίου 2021 20:28
Το YouTube παραδέχεται πόσα βίντεο δέχτηκαν λανθασμένα αναφορές για copyright

Η Google προέβη σε μια πραγματικά απροσδόκητη κίνηση, αναρτώντας την πρώτη της «Αναφορά Διαφάνειας» όσον αφορά τον μηχανισμό πνευματικών δικαιωμάτων του YouTube. Στο πλαίσιο αυτό εξηγεί πως “κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο” και πως προβλήματα μπορεί να προκύψουν ακόμα και όταν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας που προστατεύουν κατά της κατάχρησης των μηχανισμών επιβολής.

Αυτό που ξεχωρίζει στην εν λόγω αναφορά είναι τα στατιστικά. Συγκεκριμένα, το YouTube παραδέχθηκε πως πάνω από 2.2 εκατομμύρια βίντεο της πλατφόρμας δέχθηκαν λανθασμένη αναφορά (που διορθώθηκε στη συνέχεια) για copyright, μόνο μέσα στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Συνολικά, στο πρώτο μισό του 2021 υπήρξαν συνολικά 729 εκατομμύρια αναφορές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από βίντεο του YouTube. Μάλιστα, το 99% των αναφορών προέκυψε από τον αυτόματο Content ID αλγόριθμο. Τέλος, το YouTube αναφέρει πως οι λανθασμένες αναφορές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών και μάλιστα 60 στις 100 φορές έχουν επιλυθεί υπέρ του uploader.

Βέβαια, παρόλο που το ποσοστό λάθους φαίνεται να είναι πολύ μικρό ομολογουμένως στο πρώτο μισό του 2021, οι δημιουργοί περιεχομένου της πλατφόρμας παραπονιούνται εδώ και χρόνια για το πόσο περιοριστικό είναι το όλο σύστημα. Ενδεχομένως, η πρώτη αυτή αναφορά της Google να είναι ένα βήμα προς μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των δημιουργών της πλατφόρμας και των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων.