Επίθεση ransomware σε ΜΚΟ στις ΗΠΑ αφήνει 400.000 κόσμο με εκτεθειμένα δεδομένα

Η επίθεση δε φαίνεται στοχευμένη σύμφωνα με πληροφορίες
03 Δεκεμβρίου 2021 17:14
Επίθεση ransomware σε ΜΚΟ στις ΗΠΑ αφήνει 400.000 κόσμο με εκτεθειμένα δεδομένα

Χάκερς κατάφεραν και παραβίασαν τα δεδομένα της Planned Parenthood μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στις ΗΠΑ που παρέχει αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη. Η ransomware επίθεση έλαβε χώρα μεταξύ 9 Οκτωβρίου και 17 Οκτωβρίου όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Washington Post με τα προσωπικά δεδομένα περίπου 400.000 ασθενών να βρίσκονται εκτεθειμένα. 

Αυτά περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, διευθύνσης, ΑΜΚΑ, ημερομηνίες γέννησης, καθώς και απόρρητα ιατρικά δεδομένα όπως διαγνώσεις και φαρμακευτικές αγωγές. 

Η Planned Parenthood αναφέρει πως στις 17 Οκτωβρίου όταν αντιλήφθησαν την παραβίαση κατέβασαν το δίκτυο και κάλεσαν αμέσως τις αστυνομικές αρχές αλλά και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης αναφέρει ότι δε φαίνεται τα δεδομένα να χρησιμοποιήθηκαν για παράνομους σκοπούς και πως δεν ήταν μια στοχευμένη επόθεση, ενώ ευτυχώς η διαρροή περιορίστηκε στο παράρτημα Planned Parenthood του Los Angeles.

Ωστόσο τα δεδομένα αυτά μπορούν να έχουν πολύτιμη αξία εάν οι hackers αποφασίσουν να τα πουλήσουν, εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης τους. 

Tags: