Επιστήμονες κατασκεύασαν πλαστικό από σπέρμα που είναι φιλικό προς το περιβάλλον (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια βιώσιμη εναλλακτική;
01 Δεκεμβρίου 2021 13:22
Επιστήμονες κατασκεύασαν πλαστικό από σπέρμα που είναι φιλικό προς το περιβάλλον (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Επιστήμονες από την Κίνα ανακάλυψαν ένα νέο είδος πλαστικού που είναι φιλικό προς το περιβάλλον και κατασκευάζεται από σπέρμα σολομού.

Αναλυτικότερα, χρησιμοποίησαν δύο μικρά σκέλη από του DNA που βρίσκεται στο σπέρμα του συγκεκριμένου ψαριού, συνδυάζοντάς τα με μια χημική ουσία από φυτικό έλαιο που τα κάνει να συνδέονται. Αυτό που δημιουργείται είναι μια κολλώδης ημίρρευστη ουσία, γνωστή ως Hydrogel (Yδρογέλη). Στη συνέχεια, το gel αυτό μπαίνει σε καλούπια για να δημιουργηθούν διάφορα σχήματα και ψύχεται για να αφαιρεθεί κάθε ίχνος υγρασίας, μια διαδικασία που το κάνει συμπαγές.

Οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ήδη μια κούπα, διάφορα κομμάτια παζλ και άλλα αντικείμενα με αυτό το νέο φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που ερευνητές χρησιμοποιήσαν ως πρώτη ύλη το σπέρμα του σολομού, θεωρητικά θα μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτό του είδος πλαστικού και από άλλες πιο βιώσιμες πηγές, όπως απόβλητα από καλλιέργειες, φύκια ή βακτήρια.

Φυσικά, αξίζει να εστιάσουμε και στην οικολογική πτυχή της συγκεκριμένη ανακάλυψης. Το πλαστικό που κυριαρχεί στα ανθρώπινα απόβλητα έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και έτσι ολοένα και περισσότερες ερευνητικές ομάδες στρέφουν εκεί την προσοχή τους.

Ο Dayong Yang και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο της Τιεντζίν αντιμετωπίζουν με την ανακάλυψή τους δύο από τα σημαντικότερα θέματα, τη διάσπαση του πλαστικού όταν μένει στο περιβάλλον και τις εκπομπές ρίπων που απαιτεί η παραγωγή του.

Το συγκεκριμένο φιλικό προς το περιβάλλον πλαστικό μπορεί να διασπαστεί πολύ ευκολότερα από ένζυμα που καταναλώνουν DNA και έτσι δε μένει αναλλοίωτο για χρόνια. Συγχρόνως, για να κατασκευαστεί η ατμόσφαιρα ρυπαίνεται με 97% λιγότερες εκπομπές άνθρακα σε σχέση με τα πλαστικά πολυστερίνης.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο αλλά. Το συγκεκριμένο υλικό γίνεται ξανά gel αν έρθει σε επαφή με νερό. Αυτό μπορεί να λυθεί με κάποια υδροφοβική επίστρωση, αλλά κάτι τέτοιο θα έκανα ξανά δύσκολο εγχείρημα την ανακύκλωση. Έτσι, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι μάλλον ιδανικό για εφαρμογές που έτσι και αλλιώς πρέπει να μείνουν στεγνές, όπως ηλεκτρονικές συσκευές.

Tags: