Ετοιμαστείτε για ημιαυτόματα οφσάιντ χάρη στη νέα τεχνολογία της FIFA

Θα έρθουν και στο Μουντιάλ
30 Νοεμβρίου 2021 09:45
Ετοιμαστείτε για ημιαυτόματα οφσάιντ χάρη στη νέα τεχνολογία της FIFA

Η FIFA επενδύει περισσότερο στην VAR τεχνολογία και θα δοκιμάσει τα ημιαυτόματα οφσάιντ στο φετινό Αραβικό Κύπελλο το οποίο ξεκινά σήμερα. Η τεχνολογία έχει σκοπό να βοηθήσει τους διαιτητές αν ένας παίκτης είναι οφσάιντ, συλλέγοντας 29 data points 50 φορές το δευτερόλεπτο για κάθε παίκτη.

Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν 12 κάμερες στην οροφή κάθε σταδίου. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί δεδομένα ανίχνευσης των άκρων των παικτών για να υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο τη γραμμή του οφσάιντ. Αν διαπιστώσει παράβαση, θα ειδοποιεί το χειριστή του replay για να ελέγξει το περιστατικό άμεσα.

Ο χειριστής του replay θα έχει έτσι την ευκαιρία να δείξει άμεσα το περιστατικό στο VAR. Στο Αραβικό Κύπελο ο βοηθός VAR σε ένα συγκεκριμένο σταθμό θα μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία άμεσα.

Το σύστημα θα μπορεί να εντοπίσει τα οφσάιντ ταχύτερα από το τωρινό VAR, επιτρέποντας καλύτερο ρυθμό στα παιχνίδια. Αν όλα πάνε καλά, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη τόσο στην προετοιμασία πριν το ματς, όσο και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκειά του. Στο οφσάιντ, η απόφαση παίρνεται μετά την ανάλυση όχι μόνο της θέσης των παικτών αλλά και της εμπλοκής τους στη φάση. Η τεχνολογία – σήμερα ή αύριο – μπορεί να τραβήξει μία γραμμή, αλλά η εκτίμηση της εμπλοκής στη φάση ή με έναν αντίπαλο παραμένει στα χέρια του διαιτητή. – Pierluigi Collina, επικεφαλής διαιτησίας FIFA