Βρετανός δέχεται το πρώτο 3D printed προσθετικό μάτι στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Λιγότερο επεμβατική διαδικασία από τα συνηθισμένα προσθετικά
27 Νοεμβρίου 2021 09:53
Βρετανός δέχεται το πρώτο 3D printed προσθετικό μάτι στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Παλαιότερα τα προσθετικά μέλη σχεδιάζονταν απλά για να είναι λειτουργικά, χωρίς να δίνει κανείς σημασία αν έμοιαζαν με ανθρώπινα μέλη. Με τα χρόνια αρχίσαμε να βλέπουμε πιο ρεαλιστικά προσθετικά, ενώ αρκετά πλέον είναι και υψηλής τεχνολογίας, αναπαράγοντας τις λειτουργίες των ανθρώπινων μελών.

Στον τομέα των προσθετικών ματιών, δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Τώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο μηχανικός Steve Verze είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε ένα 3D printed προσθετικό μάτι. Ο Verze έχασε το μάτι του από την ηλικία των 7 ετών.

Έως τώρα τα προσθετικά μάτια βάφονται στο χέρι και συχνά δε μοιάζουν με το άλλο μάτι. Η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι επίσης αρκετά επεμβατική, αφού χρειάζεται να βγει καλούπι για αυτά, μία διαδικασία που είναι ιδιαίτερα άβολη για τα μικρά παιδιά τα οποία συνήθως την ολοκληρώνουν με ολική αναισθησία. Επιπλέον, η όλη διαδικασία παραγωγής διαρκεί έως και έξι εβδομάδες.

Με τα 3D printed μάτια, ένα ρεαλιστικό προσθετικό μπορεί να είναι έτοιμο σε μερικές ώρες, ενώ η διαδικασία απαιτεί απλά μία σάρωση της κόγχης του ματιού. Η εφαρμογή στο μάτι είναι καλύτερη, ενώ η εμφάνισή του είναι πιο ρεαλιστική με μία αίσθηση βάθους στην κόρη.