Ο "τεχνητός Ήλιος" της Κορέας έσπασε ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης

Συνεχίζονται οι βελτιώσεις
26 Νοεμβρίου 2021 12:16
Ο "τεχνητός Ήλιος" της Κορέας έσπασε ρεκόρ πυρηνικής σύντηξης

Ακόμα ένα βήμα προς την ατελείωτη ενέργεια έκαναν οι Κορεάτες, αφού το Ινστιτούτο Πυρηνικής Σύντηξης έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του KSTAR αντιδραστήρα, γνωστού και ως ο “τεχνητός Ήλιος” της Νότιας Κορέας. Ο τύπου Tokamak αντιδραστήρας κατάφερε να συντηρήσει το πλάσμα για 30 δευτερόλεπτα σε θερμοκρασίες 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά 10 δευτερόλεπτα.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια αντίδραση που έχει ο Ήλιος μας και όλα τα άστρα για να παράγουν πρακτικά ατελείωτα αποθέματα ενέργειας. Οι Tokamak αντιδραστήρες προσπαθούν να αναπαράγουν την ίδια αντίδραση χρησιμοποιώντας πανίσχυρους μαγνήτες για να ελέγξουν και να σταθεροποιήσουν τη χαοτική ροή του πλάσματος που έχει θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών. Έτσι, τα άτομα μπορούν να ενωθούν σχηματίζοντας βαρύτερα στοιχεία, απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας.

Η κατασκευή του KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) ολοκληρώθηκε το 2007 και πέρυσι έσπασε ρεκόρ φτάνοντας σε θερμοκρασία πλάσματος 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 20 δευτερόλεπτα. Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να φτάσει τα 300 δευτερόλεπτα μέχρι το 2026.

Παρόλη την πρόοδο όμως, ο δρόμος για παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη είναι μακρύς και όλα δείχνουν πως δε θα επιτευχθεί αυτή τη δεκαετία. Έως τώρα, η ενέργεια που χρειάζεται για να τροφοδοτηθεί ένας Tokamak αντιδραστήρας ξεπερνά κατά πολύ την ενέργεια που παράγεται από αυτόν.