Εκατοντάδες εκατομμύρια πουλιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη

Τα τελευταία 40 χρόνια
19 Νοεμβρίου 2021 11:12
Εκατοντάδες εκατομμύρια πουλιά έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη

Ένα στα έξι πουλιά έχει εξαφανιστεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα η οποία κάνει λόγο για απώλεια πληθυσμού 620 εκατομμυρίων πουλιών.

Το ανησυχητικό είναι πως αυτό συμβαίνει χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το κοινά πουλιά γίνονται ολοένα και λιγότερο κοινά, κυρίως επειδή ο χώρος τους έχει καταστραφεί από τους ανθρώπους.

Για παράδειγμα, ο πληθυσμός των σπουργιτιών έχει μείνει μισός από το 1980, ενώ τα ψαρόνια έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 60%. Οι περισσότερες πτώσεις στον πληθυσμό μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινες δραστηριότητες, μεγάλο ρόλο όμως παίζει και η τεράστια πτώση στον πληθυσμό των εντόμων.

Έως τώρα οι μεγάλες πτώσεις πληθυσμού σημειώνονται σε πολυπληθή είδη και ανέρχονται συνολικά στο 25%, ενώ πιο σπάνια είδη έχουν σημειώσει πτώση μόνο 4%. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ακόμα και σχετικά μικρές απώλειες μπορεί να έχουν μεγάλες επιπτώσεις στη δομή και λειτουργία του οικοσυστήματος.

Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία για να αντιμετωπίσουμε τη φυσική και κλιματική κρίση μαζί. Αυτό σημαίνει να αυξήσουμε την κλίμακα και τις φιλοδοξίες των φιλικών προς τη φύση αγροτικών εργασιών, την προστασία των ειδών, τη βιώσιμη ξυλεία και αλιεία και την άμεση επέκταση των προστατευόμενων περιοχών.

Οι επιστήμονες καλούν σε νομοθέτηση της φυσικής αποκατάστασης στην Ευρώπη, ενώ καλούν και το κοινό να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τους πληθυσμούς των πουλιών, φυτεύοντας ενδημικά λαχανικά, δέντρα, ακόμα και τοποθετώντας φωλιές και τις σωστές τροφές για τη διάρκεια του χειμώνα.

Προσφέροντας τους σωστούς σπόρους στα πουλιά, μπορεί να κάνει τη διαφορά για την επιβίωσή τους και τον πληθυσμό τους. Η Άνοιξη θα είναι πολύ πιο σιωπηλή χωρίς τα τραγούδια των πουλιών αν συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο και δεν κάνουμε κάτι άμεσα για να το αλλάξουμε.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ecology and Evolution.