COP26: Συμβιβασμοί και αναποφασιστικότητα στη διάσκεψη για το κλίμα

Το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό
14 Νοεμβρίου 2021 10:54
COP26: Συμβιβασμοί και αναποφασιστικότητα στη διάσκεψη για το κλίμα

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ολοκληρώθηκε στη Γλασκώβη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, όπως τόνισε και ο Γενικός Γραμματέας, Antonio Guterres.

Τα εγκεκριμένα κείμενα είναι ένας συμβιβασμός. Αντανακλούν τα συμφέροντα, τις συνθήκες, τις αντιθέσεις και την κατάσταση του πολιτικού κόσμου σήμερα. Κάνουν σημαντικά βήματα. Αλλά δυστυχώς, η συνολική πολιτική βούληση δεν ήταν αρκετή για να ξεπεράσει κάποιες βαθιές αντιθέσεις. Η επιστήμη μας λέει πως η απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι άμεσες, μεγάλες και συνεχείς μειώσεις εκπομπών αυτή τη δεκαετία, συγκεκριμένα μία μείωση 45% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αλλά οι τωρινές δεσμεύσεις, ακόμα κι αν εφαρμοστούν πλήρως, θα αυξήσουν τις εκπομπές αυτή τη δεκαετία σε ένα μονοπάτι που θα μας οδηγήσει ξεκάθαρα πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Καλωσόρισε τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για επιτάχυνση της δράσης για μείωση εκπομπών αυτή τη δεκαετία. Ωστόσο θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ανεπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες.

Η προσαρμογή δεν είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα, είναι ζωή ή θάνατος. Το να προστατεύσουμε χώρες από την κλιματική καταστροφή δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι αλληλεγγύη.

Παρά τις αδυναμίες της συνόδου, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών παρέμεινε συγκρατημένα αισιόδοξος.

Η επιτυχία ή η αποτυχία δεν είναι θέμα της φύσης. Είναι στα χέρια μας. Ο δρόμος της προόδου δεν είναι πάντα μία ευθεία γραμμή. Μερικές φορές έχει παρακάμψεις. Άλλες λακκούβες. Όπως είπε και ο μεγάλος Σκωτσέζος συγγραφέας, Robert Louis, “μην κρίνεις κάθε μέρα από τη σοδειά που λαμβάνεις αλλά από τους σπόρους που σπέρνεις”. Έχουμε πολλούς σπόρους να σπείρουμε στο μονοπάτι μας. Δε θα φτάσουμε στον προορισμό μας σε μία μέρα ή σε ένα συνέδριο. Αλλά μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Παλεύουμε για τις ζωές μας. Το COP27 ξεκινά τώρα.