Νέα έρευνα εξηγεί γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους

Σχετίζεται με την απομνημόνευση λέξεων
03 Νοεμβρίου 2021 11:34
Νέα έρευνα εξηγεί γιατί τα σκυλιά γέρνουν το κεφάλι τους

Μία από τις πιο αξιολάτρευτες εκφράσεις σκύλων είναι όταν γέρνουν το κεφάλι τους όταν τους μιλάμε. Έχουμε συνδέσει αυτή τη συμπεριφορά με απορία ή σύγχυση, αλλά η κίνηση αυτή είναι πραγματικά δείγμα αυξημένης προσοχής και συγκέντρωσης. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα η οποία δηλώνει πως είναι η πρώτη που εξετάζει αυτή τη συμπεριφορά των σκύλων, εξετάστηκαν 40 σκυλιά διαφόρων ρατσών ως προς το πόσο καλά μπορούν να απομνημονεύσουν τα ονόματα διαφορετικών παιχνιδιών και να θυμηθούν αυτήν την πληροφορία για να φέρουν το συγκεκριμένο παιχνίδι κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη τους.

Οι περισσότεροι σκύλοι δεν μπόρεσαν να μάθουν τις ονομασίες, επτά από αυτούς όμως τα κατάφεραν και είχαν κάτι κοινό. Όλοι έγερναν το κεφάλι τους πιο συχνά από τους υπόλοιπους σκύλους της ομάδας όταν άκουγαν μία εντολή. Τα δεδομένα έδειξαν πως οι επτά χαρισματικοί σκύλοι έγερναν το κεφάλι τους στο 43% των εντολών, ενώ οι υπόλοιποι σκύλοι μόλις 2%.

Φαίνεται πως υπάρχει μία σχέση μεταξύ της επιτυχίας ανάκτησης ενός παιχνιδιού με το όνομά του και της συχνότητας που γέρνουν το κεφάλι τους όταν ακούν το όνομά του.

Ένα από τα σκυλιά κατάφερε να φέρει πίσω το παιχνίδι που του είπαν 54 από τις 59 φορές, ενώ άλλα δύο είχαν επιτυχείς προσπάθειες με ποσοστό πάνω από 90%.

Ξέρουμε πως οι σκύλοι μπορούν εύκολα να μάθουν λέξεις που συνδέονται με πράξεις, όπως το “κάτσε” ή το “κάτω”. Αλλά πολύ λίγοι σκύλοι μπορούν να μάθουν τα ονόματα αντικειμένων.

Η κίνηση του να γείρουν το κεφάλι, δείχνει πως είναι μία προσπάθεια να ταιριάξουν την ονομασία ενός παιχνιδιού που ακούν με μία εικόνα που έχουν αποθηκευμένη στις αναμνήσεις τους. Μάλιστα, όπως και οι άνθρωποι είναι αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες, έτσι και οι σκύλοι φαίνεται πως έχουν μία προτίμηση του να γέρνουν το κεφάλι περισσότερο προς μία πλευρά, χωρίς να επηρεάζονται από τη θέση των ιδιοκτητών τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο SpringerLink.

Tags: