Το Facebook αποσύρει την αναγνώριση προσώπου και σβήνει δισεκατομμύρια εικόνες

Η πρώτη μεγάλη απόφαση της μητρικής εταιρίας, Meta
03 Νοεμβρίου 2021 09:58
Το Facebook αποσύρει την αναγνώριση προσώπου και σβήνει δισεκατομμύρια εικόνες

Ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά του Facebook είναι το σύστημα αναγνώρισης προσώπων, κάνοντας πιο εύκολο στο χρήστη να κάνει tag άλλα άτομα στις φωτογραφίες. Τα διαδοχικά σκάνδαλα ιδιωτικότητας όμως φαίνεται πως έφεραν σε δύσκολη θέση την εταιρία και η Meta, η νέα μητρική εταιρία του Facebook, ανακοίνωσε πως αποσύρει για τα καλά αυτό το σύστημα, ενώ θα διαγράψει και όλες τις φωτογραφίες και δεδομένα που σχετίζονται με αυτό.

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στην κοινωνία και οι νομοθέτες βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία επιλογής κανόνων που θα διέπουν τη χρήση της. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, πιστεύουμε πως ο περιορισμός της χρήσης αναγνώρισης προσώπου σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο χρήσης είναι το σωστό.

Αποσύρουμε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου στο Facebook. Χρήστες που το έχουν ενεργοποιημένο, δε θα αναγνωρίζονται αυτόματα πλέον στις φωτογραφίες και τα videos και θα διαγράψουμε στοιχεία αναγνώρισης προσώπου για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους. Πρέπει να ζυγίσουμε τις θετικές περιπτώσεις χρήσης της αναγνώρισης προσώπου ενάντια στην ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία της κοινωνίας, ειδικά καθώς οι νομοθέτες δεν παρέχουν ακόμα ξεκάθαρους κανόνες.

Πάνω από το 1/3 των ημερήσιων χρηστών του Facebook χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα προφίλ τους. Το Facebook θεωρεί πως η αναγνώριση προσώπου έχει μέλλον, ειδικά σε περιπτώσεις επιβεβαίωσης ταυτότητας ή αποτροπής απατών και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την τεχνολογία αυτή, θα κάνει δημόσια όμως την κάθε πιθανή εφαρμογή της.