Ηλιακή καταιγίδα επιβεβαιώνει παρουσία Βίκινγκ στην Αμερική πριν 1.000 χρόνια ακριβώς

Αιώνες πριν τον Κολόμβο
21 Οκτωβρίου 2021 11:44
Ηλιακή καταιγίδα επιβεβαιώνει παρουσία Βίκινγκ στην Αμερική πριν 1.000 χρόνια ακριβώς

Η υπερατλαντική εξερεύνηση έλαβε χώρα αιώνες πριν το Χριστόφορο Κολόμβο. Πλέον έχουμε αποδείξεις για την πρώτη ευρωπαϊκή παρουσία στη Βόρεια Αμερική και συγκεκριμένα στη Newfoundland του Καναδά. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν μπορούσαμε να ορίσουμε με ακρίβεια πότε έλαβε χώρα αυτή η παρουσία. Νέα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι Βίκινγκ βρέθηκαν εκεί το 1021 μ.Χ., ακριβώς χίλια χρόνια πριν. Αυτό είναι και το αρχαιότερο χρονικό σημείο για το οποίο έχουμε αποδείξεις πως διασχίστηκε ο Ατλαντικός ωκεανός.

Για τη μελέτη οι ερευνητές βασίστηκαν στα κομμένα ξύλα που βρέθηκαν στη βάση των Βίκινγκ στο L’Anse aux Meadows, τα οποία κατάφεραν να χρονολογηθούν με ακρίβεια στο 1021 μ.Χ. Τα τρία κομμάτια ξύλου από τρία διαφορετικά δέντρα, είχαν χαρακτηριστικά που αποδόθηκαν ξεκάθαρα στους Βίκινγκ. Κάθε ένα είχε σημάδια κοψίματος από μεταλλικές λεπίδες, ένα υλικό που δε διέθεταν οι ιθαγενείς τότε. Η ακριβής χρονολόγηση μάλιστα ήταν εφικτή εξαιτίας μίας τεράστιας ηλιακής καταιγίδας που έλαβε χώρα το 992 μ.Χ., προσδίδοντας ένα ξεκάθαρο σημάδι ραδιοχρονολόγησης στους δακτύλιους των δέντρων τα επόμενα χρόνια.

Κάθε ένα από τα τρία ξύλινα αντικείμενα εμφάνισαν το σημάδι 29 δακτύλιους ανάπτυξης (χρόνια) πριν την άκρη του φλοιού, επιτρέποντάς μας να ορίσουμε το κόψιμο των δέντρων στο 1021 μ.Χ. – Margot Kuitems, University of Groningen

Ο συνολικός αριθμός των αποστολών των Βίκινγκ στην Αμερική και η διάρκεια της παραμονής τους σε αυτήν παραμένουν άγνωστα. Τα δεδομένα συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το εγχείρημα ήταν πρόσκαιρο και η πολιτισμική και οικολογική κληρονομιά της πρώτης ευρωπαϊκής δραστηριότητας στην Αμερική μάλλον ήταν μικρή. Ωστόσο, βοτανολογικές αποδείξεις από το L’Anse aux Meadows έχουν επιβεβαιώσει πως οι Βίκινγκ έχουν εξερευνήσει και άλλες περιοχές νότια της Newfoundland.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα επιβεβαιώνει πως το πρώτο επιβεβαιωμένο χρονικό σημείο ευρωπαϊκής παρουσίας στη Βόρεια Αμερική ήταν το 1021 μ.Χ., αιώνες πριν την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου το 1492 μ.Χ. Αντιπροσωπεύει επίσης το πρώτο χρονικό σημείο όπου διασχίστηκε ο Ατλαντικός ωκεανός και η ανθρώπινη μετανάστευση έφτασε τελικά σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.