Ransomware: Οι πληρωμές λύτρων για το 2021 ξεπερνούν αυτές της τελευταίας δεκαετίας

Ένα σοβαρό σύγχρονο πρόβλημα
16 Οκτωβρίου 2021 10:59
Ransomware: Οι πληρωμές λύτρων για το 2021 ξεπερνούν αυτές της τελευταίας δεκαετίας

Οι επιθέσεις ransomware αυξήθηκαν με τρομακτικό ρυθμό φέτος, αποφέροντας απίστευτα κέρδη στους hackers. Όπως αποκαλύπτει μία νέα αναφορά της ομάδας δίωξης οικονομικού εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, υπήρξε τεράστια αύξηση στην πληρωμή λύτρων από θύματα ransomware στο πρώτο μισό του 2021. Περί τα $590 εκατομμύρια πληρώθηκαν σε λύτρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, ενώ την τελευταία τριετία τα 10 κορυφαία hacking groups μετράνε έσοδα σε Bitcoin ύψους $5.2 δισεκατομμυρίων.

Μάλιστα, επειδή η ανίχνευση έγινε αναλύοντας ύποπτες συναλλαγές, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι hackers έχουν περισσότερα χρήματα σε wallets τα οποία δεν έχουν αγγίξει ακόμα. Επιπλέον, η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο συναλλαγές σε Bitcoin, ενώ οι hackers μπορεί να πληρώνονται και σε άλλα νομίσματα. Για παράδειγμα έχει καταγραφεί αύξηση σε επιθέσεις που ζητούν τα λύτρα σε Monero.

Φέτος, μόνο στο πρώτο μισό του έτους, οι πληρωμές έχουν ξεπεράσει κατά $200 εκατομμύρια το σύνολο των πληρωμών του 2020. Αν συνεχιστεί η ίδια πορεία, οι hackers θα κερδίσουν περισσότερα από το ransomware φέτος, από ότι έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαετία.