Η πανδημία έριξε το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο

Η μεγαλύτερη πτώση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
11 Οκτωβρίου 2021 11:53
Η πανδημία έριξε το προσδόκιμο ζωής σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία είχε τεράστιες επιπτώσεις όχι μόνο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αλλά και στο προσδόκιμο ζωής. Μία νέα μελέτη σε 29 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, δείχνει πως σχεδόν όλες είδαν μία μείωση στο προσδόκιμο ζωής ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, η πτώση είναι η μεγαλύτερη που έχουν καταγράψει από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το προσδόκιμο ζωής είναι μία κοινή μέτρηση για τα επίπεδα υγείας μιας χώρας και υπολογίζει πόσο αναμένεται να ζήσει ο μέσος άνθρωπος ανά έτος δεδομένων των τάσεων θνησιμότητας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Στη σύγχρονη εποχή, το προσδόκιμο ζωής τείνει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες, επειδή περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές λοιπόν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την επίπτωση της πανδημίας στο προσδόκιμο ζωής και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο International Journal of Epidemiology.

Συνολικά, το προσδόκιμο ζωής έπεσε από το 2019 στο 2020 σε 27 από τις 29 χώρες και 22 χώρες είδαν μείωση μεγαλύτερη των έξι μηνών. Πολλές χώρες είδαν μείωση που ακύρωσε τη βελτίωση 5 ετών, με τις γυναίκες σε 15 χώρες και τους άντρες σε 10 χώρες να έχουν μείωση στο προσδόκιμο ζωής μεγαλύτερη από τα επίπεδα του 2015. Σε μερικές χώρες μάλιστα, η μείωση αγγίζει αυτή άλλων μεγάλων καταστροφών, όπως η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ή ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Για δυτικοευρωπαϊκές χώρες όπως Ισπανία, Αγγλία, Ουαλία, Ιταλία και Βέλγιο, η τελευταία φορά που είδαμε τόσο τεράστια πτώση στο προσδόκιμο ζωής μέσα σε μία χρονιά ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μεγάλη πτώση που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ εξηγείται μερικώς από την αυξημένη θνησιμότητα στις παραγωγικές ηλικίες που παρατηρήθηκε το 2020. Στις ΗΠΑ, αυξήσεις στη θνησιμότητα σε ηλικίες κάτω των 60 συνέβαλαν αποφασιστικά στην πτώση του προσδόκιμου ζωής, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης η θνησιμότητα σε ηλικίες άνω των 60 συνέβαλε περισσότερο.