Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει έρχεται από το εξωτερικό Ηλιακό σύστημα

Αρχικά τον μπερδέψαμε με πλανήτη νάνο
01 Οκτωβρίου 2021 11:01
Ο μεγαλύτερος κομήτης που έχουμε δει έρχεται από το εξωτερικό Ηλιακό σύστημα

Ένας γιγαντιαίος κομήτης τον οποίο αρχικά είχαμε αναγνωρίσει λανθασμένα ως πλανήτη νάνο, θα κάνει την επέλασή του από το εξωτερικό Ηλιακό σύστημα προς το εσωτερικό του. Να πούμε εξαρχής πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη Γη, καθώς ο C/2014 UN271 όπως ονομάστηκε, δε θα φτάσει πιο κοντά στον Ήλιο από την τροχιά του Κρόνου. Ωστόσο το τεράστιο μέγεθός του και η σχετικά κοντινή απόστασή του, είναι μία μοναδική ευκαιρία μελέτης ενός αντικειμένου από το Νέφος του Όορτ.

Έχουμε το προνόμιο να έχουμε ανακαλύψει ίσως το μεγαλύτερο κομήτη που έχουμε δει ποτέ – ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο από αυτούς που έχουμε μελετήσει – και τον ανακαλύψαμε αρκετά νωρίς για να παρακολουθήσουμε πως εξελίσσεται όσο πλησιάζει και θερμαίνεται. Δεν έχει επισκεφτεί το Ηλιακό σύστημα εδώ και 3 εκατομμύρια χρόνια. – Gary Bernstein, University of Pennsylvania

Σύμφωνα με την ανάλυση των αστρονόμων, ο κομήτης ξεκίνησε το ταξίδι του προς το εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος από απόσταση 40.400AU (αστρονομικών μονάδων) από τον Ήλιο. Όταν ανακαλύφθηκε βρισκόταν σε απόσταση 29AU. Η κοντινότερη απόσταση που θα φτάσει στον Ήλιο θα είναι 10.97AU το 2031.

Έχει μέγεθος 155 χιλιομέτρων σε διάμετρο και η ελπίδα των αστρονόμων είναι να μάθουν περισσότερα για τη σύστασή του ώστε να εξάγουν συμπεράσματα για τις πρώτες μέρες του Ηλιακού συστήματος, μιας και οι παγωμένοι βράχοι στα άκρα του έχουν παραμείνει ίδιοι και απαράλαχτοι εδώ και 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Επιπλέον, εφόσον γνωρίζουμε πολύ λίγα για το Νέφος του Όορτ και τα αντικείμενα που περιέχει, αυτή είναι μία πολύ σπάνια ευκαιρία για να πάρουμε απαντήσεις για την πιο αινιγματική πλευρά της διαστημικής γειτονιάς μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Astrophysical Journal Letters.