Ευρωπαϊκή Ένωση: USB-C φορτιστές για όλα τα τηλέφωνα

Νέο νομοσχέδιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
24 Σεπτεμβρίου 2021 10:14
Ευρωπαϊκή Ένωση: USB-C φορτιστές για όλα τα τηλέφωνα

Οι κατασκευαστές φαίνεται πως θα αναγκαστούν τελικά να υιοθετήσουν μία ενιαία λύση φόρτισης τηλεφώνων και μικρών ηλεκτρονικών συσκευών σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός είναι η μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων ενθαρρύνοντας τους χρήστες να επαναχρησιμοποιήσουν τους φορτιστές που ήδη διαθέτουν όταν αγοράζουν μία νέα συσκευή. Σύμφωνα με την πρόταση, όλα τα smartphones που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαθέτουν USB-C φορτιστές.

Η Apple από την πλευρά της προειδοποιεί πως μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την καινοτομία και τόνισε πως η εταιρία έχει στόχο να κάνει κάθε Apple συσκευή με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2030.

Ανησυχούμε πως η αυστηρή επιβολή ενός μόνο τύπου σύνδεσης θα πλήξει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, κάτι που με τη σειρά του θα πλήξει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν στη θύρα φόρτισης κάθε συσκευής, ενώ η άλλη άκρη του καλωδίου μπορεί να είναι USB-C ή USB-A. Περίπου οι μισοί φορτιστές που πωλούνταν με κινητά τηλέφωνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 είχαν σύνδεση USB micro-B, το 29% USB-C και το 21% Lightning. Το νομοσχέδιο απευθύνεται σε συσκευές όπως smartphones, tablets, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και παιχνιδοκονσόλες χειρός. Earbuds, smartwatches και fitness trackers δε συμπεριλαμβάνονται λόγω τεχνικών περιορισμών εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής κάνουν λόγο για 11.000 τόνους αποβλήτων ετησίως από αχρησιμοποίητα καλώδια φόρτισης. Στην Ε.Ε. πωλούνται ετησίως περίπου 420 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο κάθε χρήστης διαθέτει τρεις φορτιστές από τους οποίους χρησιμοποιεί του δύο συχνά. Το 2009 υπήρχαν πάνω από 30 τύποι φορτιστών, ενώ τώρα οι περισσότεροι είναι USB-C, Lightning και USB micro-B.

Έχοντας ένα κοινό standard φόρτισης θα είναι μία νίκη για την κοινή λογική στα μάτια των καταναλωτών. Παρόλο που η Apple έχει ισχυρά επιχειρήματα για να κρατήσει το Lightning, δεδομένου του ενός δισεκατομμυρίου χρηστών iPhone, μερικά από τα προϊόντα της όπως τα Mac και τα iPad πλέον υποστηρίζουν USB-C. Ελπίζουμε σύντομα να μην αποτελεί πρόβλημα αν η Apple συνεχίσει να προσθέτει USB-C σε περισσότερες συσκευές.

Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό. Τα κράτη-μέλη μπορούν να προτείνουν αλλαγές στην πρόταση και έπειτα αν συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τεθεί σε εφαρμογή μάλλον το 2022. Έπειτα, κάθε κράτος-μέλος θα έχει δύο χρόνια διορία να υιοθετήσει τους κανόνες ως νόμο του κράτους και οι κατασκευαστές θα έχουν 24 μήνες για να αλλάξουν τις θύρες τους.

Έχουμε δώσει στη βιομηχανία άπλετο χρόνο για να φέρουν τις δικές τους λύσεις, τώρα είναι καιρός για νομοθετική δράση.