Το VIPER rover της NASA θα προσεληνωθεί στο Νότιο Πόλο

Αποφασίστηκε η τοποθεσία της αποστολής του
21 Σεπτεμβρίου 2021 11:43
Το VIPER rover της NASA θα προσεληνωθεί στο Νότιο Πόλο

Η NASA αποφάσισε την τοποθεσία που θα προσεληνωθεί το VIPER rover. Όπως ανακοίνωσε η Lori Glaze, διευθύντρια του τμήματος Πλανητικών Επιστημών της NASA, το rover θα βρεθεί στο δυτικό μέρος του κρατήρα Nobile στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, έναν κρατήρα 73 χιλιομέτρων το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται σχεδόν πάντα στο σκοτάδι.

Ο λόγος της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας είναι η ορατότητα από τη Γη για ευκολία στην επικοινωνία, έδαφος το οποίο φωτίζεται από τον Ήλιο για ενέργεια και ορατότητα στην πλοήγηση και φυσικά, ο κύριος λόγος της αποστολής, η παρουσία πάγου και άλλων πόρων.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής διάρκειας 100 ημερών, το rover θα εξερευνήσει έξι πιθανές τοποθεσίες καλύπτοντας μία περιοχή 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθεσία αυτή είναι μία από τις πιο κρύες τοποθεσίες στη Σελήνη και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εντοπιστεί πάγος.

Πραγματικά δεν ξέρουμε πού είναι ο πάγος οπότε έπρεπε να βρούμε ένα μέρος από όπου θα μπορούμε να καλύψουμε μεγάλες αποστάσεις – εννοώντας δεκάδες χιλιόμετρα – καλύπτοντας διαφορετικές θερμικά περιοχές, από κρατήρες μόνιμα σε σκιά, σε περιοχές που η θερμοκρασία κυμαίνεται από 50 Kelvin έως 110 Kelvin, μέχρι και σε περιοχές με 250 Kelvin. Θέλουμε να μελετήσουμε όλο το φάσμα των θερμοκρασιών.