Εκτοξεύτηκε επιτυχώς η πρώτη τουριστική διαστημική πτήση της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα παραμείνουν τρεις μέρες σε τροχιά
16 Σεπτεμβρίου 2021 10:33
Εκτοξεύτηκε επιτυχώς η πρώτη τουριστική διαστημική πτήση της SpaceX (ΒΙΝΤΕΟ)

Η SpaceX εκτόξευσε στο διάστημα τέσσερις πολίτες στην πρώτη της διαστημική πτήση χωρίς κανέναν επαγγελματία αστροναύτη στο πλήρωμα. Η αποστολή Inspiration4 είναι η πρώτη τουριστική διαστημική πτήση της εταιρίας και εκτοξεύτηκε από το Kennedy Space Center της NASA με τον πύραυλο Falcon 9.

Εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Falcon 9 προσνηώθηκε στην αυτόνομη φορτηγίδα Just Read the Instructions στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ η Crew Dragon κάψουλα συνέχισε την πορεία της σε τροχιά. Με δύο πυροδοτήσεις έφτασε το υψόμετρο-ρεκόρ των 585 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, όπου θα παραμείνει σε τροχιά για τρεις μέρες.

Το πλήρωμα της Crew Dragon κάψουλας αποτελείται από τέσσερα άτομα. Τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Jared Isaacman και τρία ακόμα άτομα που διάλεξε ο ίδιος αφού πλήρωσε για τα εισιτήρια τους. Την 29χρονη βοηθό γιατρού Hayley Arceneaux, τον μηχανικό δεδομένων της Lockheed Martin, Crhristopher Sembroski και τον γεωεπιστήμονα Sian Proctor.

Η αποστολή χρησιμοποιήθηκε ως τρόπος εύρεσης κεφαλαίων για το νοσοκομείο παίδων St. Jude, το οποίο φροντίζει δωρεάν παιδιά με καρκίνο. Ο Isaacman δώρισε $100 εκατομμύρια και η αποστολή Inspiration4 συγκέντρωσε ακόμα $30.8 εκατομμύρια έως τώρα. Άγνωστο παραμένει πόσο πλήρωσε ο Isaacman για κάθε θέση στην αποστολή, μία κυβερνητική αναφορά όμως εκτιμά την κάθε θέση στα $55 εκατομμύρια.

Η Crew Dragon κάψουλα της αποστολής προσαρμόστηκε στις τουριστικές απαιτήσεις και η θύρα πρόσδεσης που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση με τον ISS, αντικαταστάθηκε με ένα γυάλινο θόλο, έτσι ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα οι επιβαίνοντες.