Apple: Οι δονήσεις από τη μοτοσυκλέτα μπορούν να κάνουν ζημιά στην κάμερα του iPhone

Επίσημη ανακοίνωση από την εταιρία
12 Σεπτεμβρίου 2021 09:27
Apple: Οι δονήσεις από τη μοτοσυκλέτα μπορούν να κάνουν ζημιά στην κάμερα του iPhone

Αν συνηθίζετε να στερεώνετε το iPhone σας στη μοτοσυκλέτα σας, μία νέα ανακοίνωση της Apple θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε. Με νέο post στο Support page, η Apple προειδοποιεί πως οι δονήσεις με μεγάλο πλάτος κύματος και ειδικά αυτές που παράγονται από μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού και μεταδίδονται μέσω του τιμονιού, μπορούν να βλάψουν τις κάμερες των iPhone.

Οι αναβάτες συχνά χρησιμοποιούν το iPhone τους στερεωμένο στο τιμόνι της μοτοσυκλέτας, κυρίως για χρήση πλοήγησης, ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές σε forums τα τελευταία χρόνια για χαλασμένες κάμερες μετά από τέτοια χρήση. Η Apple τονίζει πως αυτή η ζημιά θα είναι μόνιμη, καθώς η έκθεση σε δονήσεις αυτού του είδους καταστρέφει την οπτική σταθεροποίηση της κάμερας (OIS) και το autofocus.

Το OIS επιτρέπει στο γυροσκόπιο της συσκευής να αντιληφθεί την κίνηση και έτσι να αλλάζει τη γωνία του, κινώντας το φακό σύμφωνα με την κίνηση. Το autofocus λειτουργεί με μαγνητικούς αισθητήρες που μετράνε τις δονήσεις για να αντισταθμίσουν την κίνηση, έτσι ώστε να τοποθετηθούν σωστά οι φακοί. Όλα τα μοντέλα μετά το iPhone 7 διαθέτουν και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά.

Η Apple συνιστά να μη στερεώνετε το iPhone σας σε μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού, ενώ για τα μηχανάκια και τα scooters συνιστά βάσεις που αποσβένονται έως ένα βαθμό οι δονήσεις για να μειωθεί το ρίσκο ζημιάς στην κάμερα. Αποφύγετε επίσης τη συχνή χρήση για παρατεταμένες περιόδους.