Ελ Σαλβαδόρ: Προβλήματα στην πρώτη μέρα υιοθέτησης του Bitcoin

Διαδηλώσεις και bugs
08 Σεπτεμβρίου 2021 10:03
Ελ Σαλβαδόρ: Προβλήματα στην πρώτη μέρα υιοθέτησης του Bitcoin

Η ιστορική υιοθέτηση του Bitcoin ως νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ χτες, δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Η πρώτη μέρα λειτουργίας του τολμηρού πειράματος ξεκίνησε με τον Πρόεδρο της χώρας, Nayib Bukele, να διαμαρτύρεται πως η κρατική εφαρμογή δεν ήταν διαθέσιμη από την Apple και την Huawei. Το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo άρχισε όμως μέσα στη μέρα να έρχεται σε αρκετές πλατφόρμες και γινόταν πλέον δεκτό από αλυσίδες όπως τα Starbucks και τα McDonald’s. Μέχρι το τέλος της μέρας, έγινε διαθέσιμο και από την Apple και την Huawei.

Η κυβέρνηση έδωσε Bitcoin αξίας $30 σε κάθε πολίτη για να ενθαρρύνει την υιοθέτησή του. Οι servers όμως δεν άντεξαν το βάρος των εγγραφών και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κατεβάσει την εφαρμογή για να συνδέσει περισσότερους servers και να αυξήσει τη χωρητικότητά τους.

Περίπου 1.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας χτες ενάντια στην υιοθέτηση του Bitcoin, ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα λάστιχο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αρκετοί πολίτες είναι σκεπτικοί στη χρήση του Bitcoin, φοβούνται την αστάθειά του και δεν είναι σίγουροι για το μέλλον.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν πως το Bitcoin δε θα έχει διαφορά για αυτούς, αφού περίπου ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο internet.

Το Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε χτες στην αγορά επιπλέον 150 Bitcoin αξίας $7 εκατομμυρίων.

Να θυμίσουμε πως το Bitcoin είναι νόμιμο νόμισμα στη χώρα μαζί με το αμερικανικό δολάριο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως ακόμα αν θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που δε δέχονται το Bitcoin ως μέσο συναλλαγής και επιμένουν μόνο στο δολάριο.

Μετά την υιοθέτηση του Bitcoin, ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ και η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε πως δεν μπορεί να βοηθήσει το Ελ Σαλβαδόρ στην υιοθέτηση του Bitcoin “δεδομένων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις αδυναμίες διαφάνειας”.

Το Bitcoin χτες, μετά από μία σύντομη πτώση από τα $52.000 στα $43.000, έχει ανέβει σήμερα στα $46.000.