Το Bitcoin είναι επίσημα από σήμερα το νέο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ

Και οδηγεί σε αύξηση της αξίας του
07 Σεπτεμβρίου 2021 09:08
Το Bitcoin είναι επίσημα από σήμερα το νέο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ οδηγεί τον κόσμο στα κρυπτονομίσματα, αφού από τις πρώτες πρωινές ώρες το Bitcoin έγινε και επίσημα το νόμιμο νόμισμα της χώρας δίπλα στο δολάριο. Μία μέρα πριν, ο Πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele, αποκάλυψε πως η χώρα διαθέτει 400 Bitcoins και τόνισε πως θα συνεχίζει να αγοράζει και άλλα Bitcoins στο άμεσο μέλλον.

Η ανακοίνωσε οδήγησε σε μία άνοδο της τάξης του 1.49% το Bitcoin, το οποίο σήμερα βρίσκεται πάνω από τα $52.000, ενώ αναλυτές του Reuters θεωρούν πως θα φτάσει τα $56.000.

Το σχέδιο του νεαρού Προέδρου εκτιμάται πως θα εξοικονομήσει $400 εκατομμύρια το χρόνο στους πολίτες της χώρας, χρήματα τα οποία χρεώνονται ως προμήθεια των μεταφορών που πραγματοποιούν οι οικονομικοί μετανάστες του Ελ Σαλβαδόρ, κυρίως από τις ΗΠΑ. Μόνο πέρυσι, οι προμήθειες ανήλθαν στα $6 δισεκατομμύρια, το 23% του ΑΕΠ του Ελ Σαλβαδόρ.

Θα είναι καλό για εμάς. Έχουμε οικογένεια στις ΗΠΑ και θα μπορούν να στέλνουν χρήματα χωρίς κόστος, ενώ οι τράπεζες μας χρεώνουν τις μεταφορές από τις ΗΠΑ. – Reina Isabel Aguilar, ιδιοκτήτρια καταστήματος

Ωστόσο έκδηλη είναι και η ανησυχία πολλών πολιτών για το πείραμα της κυβέρνησης, κυρίως λόγω της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων. Ταυτόχρονα, μετά την υιοθέτηση του Bitcoin, υπό πίεση βρίσκεται και η χρηματοπιστωτική ικανότητα του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων ύψους $1 δισεκατομμυρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη χώρα έχουν ξεκινήσει οι εγκαταστάσεις ATM τα οποία θα είναι συμβατά με το ψηφιακό πορτοφόλι Chivo, επιτρέποντας τη μετατροπή των κρυπτονομισμάτων σε δολάρια, χωρίς προμήθεια.

Όπως όλες οι καινοτομίες, έτσι και η διαδικασία του Bitcoin για το Ελ Σαλβαδόρ χρειάζεται χρόνο. Κάθε δρόμος για το μέλλον είναι έτσι και δεν μπορούν όλα να επιτευχθούν μέσα σε μία μέρα ή ένα μήνα. – Nayib Bukele