Επίθεση μεγαλόδοντα αποκαλύπτεται από δόντι φάλαινας εκατομμυρίων ετών

Εντυπωσιακά συμπεράσματα
02 Σεπτεμβρίου 2021 09:21
Επίθεση μεγαλόδοντα αποκαλύπτεται από δόντι φάλαινας εκατομμυρίων ετών

Μία επίθεση μεγαλόδοντα καρχαρία σε μία φάλαινα φυσητήρα πριν εκατομμύρια χρόνια, αποκαλύφθηκε από τη μελέτη ενός πολύ καλά διατηρημένου δοντιού της φάλαινας και αποτελεί την πρώτη απόδειξη πως οι μεγαλόδοντες κυνηγούσαν ακόμα και φάλαινες αυτού του μεγέθους.

Φαίνεται πως αυτοί οι τεράστιοι καρχαρίες θεωρούσαν θήραμα τα πάντα και κανένα θαλάσσιο ζώο δεν ήταν ασφαλές από τις επιθέσεις τους. – Stephen Godfrey, έφορος παλαιοντολογίας στο Calvert Marine Museum, Maryland ΗΠΑ

Το δόντι είναι το μόνο που απέμεινε από την τεράστια φάλαινα και ανακαλύφθηκε σε ένα ορυχείο της Βόρειας Καρολίνας τη δεκαετία του ’70. Εξαιτίας της δραστηριότητας του ορυχείου, ήταν δύσκολος ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου του συμβάντος, επειδή τα διαφορετικών στρωμάτων πετρώματα αναμίχθηκαν μεταξύ τους. Εκτιμούν όμως πως προέρχεται μεταξύ 5 εκατομμυρίων και 14 εκατομμυρίων ετών πριν.

Το κυρτό δόντι μήκους 11.6 εκατοστών υποδεικνύει πως η συγκεκριμένη φάλαινα ήταν ακόμα μικρή σε ηλικία και έφτανε μόλις τα 4 μέτρα σε μήκος. Τρία διακριτά σημάδια στο δόντι δείχνουν πως το δάγκωμα στο κεφάλι της φάλαινας προέρχεται από κάτι με ίδιας απόστασης αιχμηρά δόντια. Βασισμένοι στο μέγεθος και στην απόσταση των σημαδιών, οι μόνοι ύποπτοι είναι ο καρχαρίας O. Chubutensis (28-13 εκατομμύρια χρόνια πριν) και ο απόγονός του O. megalodon (20-3.5 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Έως τώρα, δείγματα δαγκώματος από τεράστιους καρχαρίες με μήκος άνω των 18 μέτρων έχουν βρεθεί σε οστά φαλαινών και δελφινιών, αλλά ποτέ στο κεφάλι ή σε άλλα οστά φυσητήρων. Είναι μάλλον απίθανο ένας μεγάλος καρχαρίας να στοχεύσει το κεφάλι μίας νεκρής φάλαινας που επιπλέει στην επιφάνεια. Θα υπήρχε ελάχιστο κρέας. Τα σημάδια δείχνουν πως η επίθεση στο κεφάλι έγινε με στόχο να προκληθεί ένα θανάσιμο πλήγμα. Με άλλα λόγια, αν ένας τεράστιος καρχαρίας δαγκώνει το κεφάλι σου, προσπαθεί να σε σκοτώσει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Acta Palaeontologica Polonica.

Tags: