Ραδιενεργά φίδια βοηθούν τους επιστήμονες να μετρήσουν τη ραδιενέργεια στη Fukushima

Δέκα χρόνια μετά το καταστροφικό ατύχημα
01 Σεπτεμβρίου 2021 09:02
Ραδιενεργά φίδια βοηθούν τους επιστήμονες να μετρήσουν τη ραδιενέργεια στη Fukushima

Η καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima πριν δέκα χρόνια ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπογενείς καταστροφές στην ιστορία. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή και μάλιστα χρησιμοποιούν έναν αρκετά πρωτότυπο τρόπο.

Τα φίδια είναι πολύ καλές ενδείξεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης, επειδή περνούν πολύ χρόνο μέσα ή πάνω στο έδαφος. Έχουν περιορισμένη ακτίνα, ταξιδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 65 μέτρα τη μέρα και είναι οι κυρίαρχοι κυνηγοί σε αρκετά οικοσυστήματα, ενώ συνήθως ζουν και πολλά χρόνια.

Μία προηγούμενη έρευνα είχε βρει πως τα επίπεδα ραδιενέργειας που έβρισκαν οι επιστήμονες στα φίδια ήταν πολύ κοντά στα επίπεδα που έβρισκαν στο περιβάλλον, κάτι που σημαίνει πως η παρακολούθησή τους θα αποκαλύψει τα επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον που ζουν.

Η ομάδα των επιστημόνων τοποθέτησε GPS με VHF πομπούς σε εννέα φίδια, για να μπορούν να καταλαβαίνουν πότε βρίσκονται στο έδαφος και πότε σε δέντρα. Τα εννέα φίδια παρακολουθήθηκαν για ένα μήνα καθώς κινούνταν 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του πυρηνικού εργοστασίου της Fukushima.

Τα φίδια μετακινήθηκαν σε πληθώρα περιοχών, από δέντρα και ρυάκια μέχρι εγκαταλελειμμένες πόλεις και αχυρώνες. Οι ερευνητές πήραν μετρήσεις από 1.717 διαφορετικές τοποθεσίες. Η ανίχνευσή τους διήρκησε από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, την περίοδο που τα φίδια είναι πιο ενεργά. Το χειμώνα πέφτουν σε χειμερία νάρκη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις ενδείξεις ραδιενέργειας ειδικά αν κρύβονται στο υπέδαφος.

Συνολικά αυτά τα δεδομένα προσφέρουν πολύτιμη γνώση στις κινήσεις των φιδιών, τη συμπεριφορά και την επιλογή περιβάλλοντος σε ένα ραδιενεργό τοπίο που θα μας πληροφορήσει καλύτερα για μελλοντικές εκτιμήσεις της εξωτερικής έκθεσης στη ραδιενέργεια και στη μείωση της αβεβαιότητας για τη Ζώνη Αποκλεισμού της Fukushima. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η συμπεριφορά των ζώων εξαρτάται πολύ από την έκθεση στη ραδιενέργεια και τη συγκέντρωσή της. Μελετώντας πώς ορισμένα ζώα χρησιμοποιούν το ραδιενεργό περιβάλλον θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλων πυρηνικών καταστροφών όπως της Fukushima και του Chernobyl.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Ichthyology & Herpetology.