Αυτή η φωτογραφία έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες την Panasonic

Το Photoshop που ξεσήκωσε αντιδράσεις
28 Αυγούστου 2021 08:35
Αυτή η φωτογραφία έχει βάλει σε μεγάλους μπελάδες την Panasonic

Η κυκλοφορία νέων προϊόντων στο χώρο της τεχνολογίας συνήθως περιλαμβάνει επαγγελματικές φωτογραφίσεις του προϊόντος, ενώ τις περισσότερες φορές απαιτείται και κάποιο ανθρώπινο μοντέλο για να ποζάρει με το προϊόν. “Πολύ φασαρία για το τίποτα” φαίνεται πως σκέφτηκε η Panasonic λανσάροντας τη νέα σειρά SoundSlayer gaming wearable ηχείων και προτίμησε να πάρει μερικές δωρεάν εικόνες από το Shutterstock και το Getty Images και να προσθέσει ψηφιακά με Photoshop το προϊόν της.

Παρακάτω είναι η φωτογραφία προϊόντος της Panasonic, ενώ κάτω από αυτήν βλέπετε την εικόνα του Lasse Behnke χωρίς το ηχείο, αν αναζητήσει κανείς στο Shutterstock τον όρο “nerdy gamer”.

Ωστόσο η εταιρία ξεσήκωσε αντιδράσεις με τη δεύτερη φωτογραφία της, στην οποία αντικατέστησε το κεφάλι ενός μαύρου άντρα με αυτό ενός λευκού. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει αρκετά, αλλά τα χέρια, η μπλούζα με τα ίδια τσαλακώματα και άλλες λεπτομέρειες δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Το μόνο που αλλάζει είναι το κεφάλι και το χρώμα στην μπλούζα και το controller.

Τα EXIF δεδομένα αποκαλύπτουν και πάλι το Getty Images και το φωτογράφο blackCAT, ενώ έχει την περιγραφή “νεαρός Αφροαμερικάνος τρώει πίτσα, πίνει μπύρα και παίζει video games”. Ωστόσο η Panasonic δεν κάνει κάτι παράνομο εδώ, απλά κινείται σε μία γκρίζα περιοχή. Οι royalty-free εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από τον καθένα χωρίς να απαιτείται κάποια διαπραγμάτευση με το δημιουργό, ωστόσο θα περίμενε κανείς περισσότερα από μία εταιρία του μεγέθους της Panasonic.

Αφού το θέμα προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας, η Panasonic απέσυρε κάθε φωτογραφία που απεικόνιζε άνθρωπο από τη συλλογή εικόνων του προϊόντος της, ενώ δήλωσε πως ερευνά το θέμα.