Πώς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έσωσε τον κόσμο

Θα είχαμε μία πολύ διαφορετική Γη σήμερα
22 Αυγούστου 2021 11:18
Πώς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ έσωσε τον κόσμο

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο κόσμος πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση χωρίς την οποία - σύμφωνα με νέα μελέτη - η Γη θα ήταν ένας πολύ διαφορετικός τόπος σήμερα. Ονομάστηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και πρακτικά απαγόρευε σε παγκόσμιο επίπεδο τη χρήση χημικών που κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία συνέχεια στη χρήση των φθοροχλωρανθράκων (CFCs) θα προκαλούσε την παγκόσμια κατάρρευση του στρώματος του όζοντος μέχρι το 2040, επιτρέποντας στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία να σαρώσει φυτά και ζώα. Στα φυτά μία έκθεση σε αφιλτράριστη ακτινοβολία θα προκαλούσε ζημιά στους ιστούς, θα σταματούσε την ανάπτυξή τους και θα εμπόδιζε την ικανότητα φωτοσύνθεσης, σε μερικά σημεία του κόσμου περισσότερο από άλλα.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως μέχρι το 2100, η κατάρρευση του στρώματος του όζοντος θα σταματούσε δάση, έδαφος και άλλα φυτά από το να απορροφήσουν 580 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ανεβάζοντας τη συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα κατά 40-50%, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 0.8 βαθμών Κελσίου μέχρι τα τέλη του αιώνα μόνο από τη μη απορρόφηση. Τα CFCs είναι και αυτά αέρια θερμοκηπίου και αν δεν τα είχαμε απαγορεύσει, θα συνείσφεραν σε 1.7 βαθμούς Κελσίου ακόμα, φέρνοντας τη συνολική θερμοκρασία 2.5 βαθμούς Κελσίου παραπάνω χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.  

Ένας κόσμος όπου αυτά τα χημικά θα αυξάνονταν και θα συνέχιζαν να αφαιρούν το προστατευτικό στρώμα του όζοντος, θα ήταν καταστροφικός για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για τη χλωρίδα. Η αυξημένη UV ακτινοβολία θα σταματούσε την ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τα υψηλότερο επίπεδα CO2 σημαίνουν παγκόσμια υπερθέρμανση. - Paul Young, Lancaster University

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μάρτυρες της επιτυχίας του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, αποτελούν όμως και προειδοποίηση για το μέλλον, αν κάποια στιγμή η συμφωνία ακυρωθεί. Πριν μερικά χρόνια, επιστήμονες εντόπισαν μία μυστηριώδη αύξηση σε CFCs, η οποία όπως αποδείχθηκε αργότερα προερχόταν από την ηπειρωτική Κίνα και συγκεκριμένα από μία μεγάλη βιομηχανική περιοχή η οποία παρήγαγε αυτά τα χημικά παράνομα.

Σύντομα το στρώμα του όζοντος θα έχει επανέλθει πλήρως, βοηθώντας στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.