Νέα στοιχεία ενός κύκλου 200 εκατομμυρίων ετών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Επιβεβαιώνεται από αρχαία…λάβα
22 Αυγούστου 2021 10:05
Νέα στοιχεία ενός κύκλου 200 εκατομμυρίων ετών στο μαγνητικό πεδίο της Γης

Ξέρουμε πως το μαγνητικό πεδίο της Γης μεταβάλλεται διαρκώς τόσο όσον αφορά την κατεύθυνσή του όσο και την ισχύ του. Το πόσο γρήγορα συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές έχει άμεσο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, αναλογιζόμενοι πως αυτό το πεδίο είναι που μας προστατεύει από τη θανατηφόρα κοσμική ακτινοβολία.

Τώρα, ανάλυση αρχαίας λάβας στην ανατολική Σκωτία, έρχεται να συμπληρώσει σημαντικά κενά στην ιστορία του μαγνητικού πεδίου της Γης, ενισχύοντας προηγούμενες έρευνες που έκαναν λόγο για έναν κύκλο 200 εκατομμυρίων ετών στη διάρκεια του οποίου το μαγνητικό πεδίο αποδυναμώνεται και ενισχύεται ξανά.

Τα ευρήματά μας όταν αντιπαρατεθούν με άλλα υπάρχοντα datasets, υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός κύκλου περίπου 200 εκατομμυρίων ετών στην ισχύ του μαγνητικού πεδίου της Γης που σχετίζεται με τις διεργασίες στο εσωτερικό της Γης. Καθώς σχεδόν όλα τα στοιχεία μας για αυτές τις διεργασίες στο εσωτερικό της Γης καταστρέφονται συνεχώς από τις τεκτονικές πλάκες, η διατήρηση αυτών των στοιχείων είναι εξαιρετικά πολύτιμη. – Louise Hawkins, University of Liverpool

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν θερμικές αναλύσεις και τεχνικές μικροκυμάτων σε δείγματα βράχων από αρχαίες ροές λάβας, όπου η διάταξη των κρυστάλλων στο εσωτερικό τους αποκάλυψαν την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου της Γης όταν σχηματίστηκαν. Η ομάδα ανακάλυψε πως πριν 332-416 εκατομμύρια χρόνια πριν, υπήρξε μία πτώση στο μαγνητικό πεδίο ή οποία ταιριάζει με μία ακόμα 120 εκατομμύρια χρόνια πριν. Σε αυτές τις περιόδους, το μαγνητικό πεδίο της Γης ήταν περίπου στο 1/4 από αυτό που έχουμε σήμερα και ονομάζεται Mid-Palaeozoic Dipole Low (MPDL).

Αυτή η μεθοδική μαγνητική ανάλυση των ροών λάβας Strathmore και Kinghorn ήταν το κλειδί για να μάθουμε τι συνέβη την περίοδο πριν το Kiman Superchron, μία περίοδος όπου οι γεωμαγνητικοί πόλοι της Γης ήταν σταθεροί και δεν αλλάξανε για περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με αυτόν τον κύκλο, η αλλαγή στους μαγνητικούς πόλους της Γης συμβαίνει κάθε 200.000 με 300.000 χρόνια και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο με τους επιστήμονες να μην είναι απόλυτα σίγουροι για το πώς θα επηρεάσει αυτό την τεχνολογία μας, η οποία προφανώς δεν υπήρχε την τελευταία φορά που είχαμε αυτό το φαινόμενο.

Η έρευνα ενισχύει επίσης την υπόθεση πως οι αλλαγές στην κατεύθυνση του μαγνητικού πεδίου της Γης συμβαίνει όταν το πεδίο αποδυναμώνεται.

Τα ευρήματά μας παρέχουν επιπλέον υποστήριξη στη θεωρία πως ένα αδύναμο μαγνητικό πεδίο σχετίζεται με την αλλαγή των πόλων, ενώ το πεδίο είναι ισχυρό κατά τη διάρκεια ενός Superchron, κάτι το οποίο είναι σημαντικό καθώς όπως αποδείχθηκε είναι σχεδόν αδύνατο να βελτιώσουμε τις καταγραφές των αρχείων αλλαγών περισσότερο από 300 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PNAS.