Η εξαγορά της ARM από την NVIDIA βρίσκει τοίχο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Δε θέλουν να πουλήσουν οι Βρετανοί
21 Αυγούστου 2021 09:29
Η εξαγορά της ARM από την NVIDIA βρίσκει τοίχο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον τεχνολογικό χώρο, η NVIDIA εξαγόρασε τη βρετανική ARM τον περασμένο Σεπτέμβριο έναντι $40 δισεκατομμυρίων. Η έγκριση όμως από τις κανονιστικές αρχές δεν ήρθε ποτέ και αντί αυτού βρήκε “τοίχο”, με το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρεί πως η εξαγορά θα βλάψει τον ανταγωνισμό και θα αποδυναμώσει τους αντιπάλους, ενώ χρειάζεται περαιτέρω λεπτομερής και χρονοβόρα έρευνα στο θέμα.

Η εξαγορά ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στη Βρετανία, όπου η άνοδος του οικονομικού εθνικισμού και η θέληση να διαθέτει η χώρα υποδομές-κλειδιά, σημαίνει πως η ARM – η σημαντικότερη τεχνολογική εταιρία της Βρετανίας – δεν πρέπει να πουληθεί.

Η κανονιστική αρχή τονίζει πως η εταιρία που θα προκύψει από την ένωση των δύο κολοσσών, θα μειώσει τον ανταγωνισμό σε αγορές από όλον τον κόσμο και σε τομείς όπως data centers, the internet-of-things, αυτοκινητοβιομηχανία και gaming. Θα απειλήσει επίσης την καινοτομία σε βιομηχανίες οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των σύγχρονων οικονομιών.

Ανησυχούμε πως ο έλεγχος της ARM από την NVIDIA θα δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα για τους αντιπάλους της NVIDIA, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε σημαντικές τεχνολογίες και εν τέλει πλήττοντας την καινοτομία σε ένα μεγάλο αριθμό σημαντικών και αναπτυσσόμενων αγορών. – Andrea Coscelli, επικεφαλής Competition and Markets Authority

Η NVIDIA πίστευε πως η συμφωνία με την ARM θα είχε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις μέχρι το Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, με τη διορία για τη συμφωνία να είναι τον Σεπτέμβριο του 2022. Η νέα αυτή καθυστέρηση αφήνει μετέωρη την NVIDIA, ενώ αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως η συμφωνία θα μπλοκαριστεί τελικά από τις κανονιστικές αρχές.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει υπόψη τη συγκεκριμένη απόφαση και θα δώσει την τελική της απάντηση κάποια στιγμή στο μέλλον, με μία πλήρη ανάλυση να αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες.