Ένας κινεζικός δορυφόρος διαλύθηκε μυστηριωδώς στο διάστημα και τώρα ξέρουμε το λόγο

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Μάρτιο
20 Αυγούστου 2021 10:35
Ένας κινεζικός δορυφόρος διαλύθηκε μυστηριωδώς στο διάστημα και τώρα ξέρουμε το λόγο

Ένας κινεζικός δορυφόρος διαλύθηκε μυστηριωδώς ενώ βρισκόταν σε τροχιά τον Μάρτιο, σκορπίζοντας δεκάδες κομμάτια. Η αμερικανική Space Force εντόπισε τα συντρίμμια του κινεζικού Yunhai 1-02, ο οποίος είχε εκτοξευτεί το 2019 και όντας νέος δορυφόρος, ήταν απειροελάχιστες οι πιθανότητες να διαλυθεί μόνος του.

Ένας αστρονόμος του Harvard όμως, ο Jonathan McDowell, κατάφερε να ανακαλύψει τι συνέβη. Ένα κομμάτι ενός ρωσικού πυραύλου χτύπησε τον κινεζικό δορυφόρο, με τον McDowell να χαρακτηρίζει το γεγονός ως “τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη σύγκρουση σε τροχιά εδώ και μια δεκαετία”. Έκτοτε και η Space Force ανανέωσε τη βάση δεδομένων της, με το Αντικείμενο 48078, ένα κομμάτι του ρωσικού πυραύλου Zenit-2 που εκτοξεύτηκε το 1996, αναφέροντας πως “συγκρούστηκε με δορυφόρο”.

Η ανάλυση του McDowell έδειξε πως οι πορείες των δύο σωμάτων διασταυρώθηκαν ακριβώς τη στιγμή που αναφέρθηκε η σύγκρουση του Yunhai. Τα δύο αντικείμενα φάνηκε πως πέρασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, αυτή η απόσταση όμως είναι αρκετά μέσα στο περιθώριο λάθους που υπάρχει σε αυτούς τους υπολογισμούς. Η σύγκρουση παρήγαγε 37 νέα κομμάτια συντριμμιών τα οποία έχουν καταγραφεί έως τώρα, πιθανώς όμως να είναι περισσότερα.

Ωστόσο η σύγκρουση φαίνεται πως δεν ήταν καταστροφική για τον κινεζικό δορυφόρο, αφού μετά τη σύγκρουση μπόρεσε να κάνει αρκετές διορθώσεις στην τροχιά του, μία ένδειξη πως η Κίνα έχει ακόμα τον έλεγχο του δορυφόρου.

Τα διαστημικά συντρίμμια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα στην τροχιά της Γης. Η τελευταία μεγάλη σύγκρουση ήταν το 2009 όταν ένας παροπλισμένος ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος συγκρούστηκε με έναν ενεργό δορυφόρο επικοινωνιών Iridium πάνω από τη Σιβηρία. Αυτές οι μεγάλες συγκρούσεις παράγουν τεράστια ποσότητα μικρότερων συντριμμιών που διαρκώς απειλούν δορυφόρους και αστροναύτες. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως 130 εκατομμύρια κομμάτια διαστημικών συντριμμιών βρίσκονται γύρω από τη Γη, τα οποία κινούνται με δεκαπλάσιες ταχύτητες από την ταχύτητα μιας σφαίρας.

Το μέλλον επιφυλάσσει περισσότερες συγκρούσεις και αυτό είναι δεδομένο με μαθηματική ακρίβεια, για αυτό το λόγο οι ειδικοί του διαστημικού τομέα ζητούν την ανάπτυξη τεχνικών και αποστολών για την απομάκρυνση και καταστροφή ανενεργών δορυφόρων και παλιών πυραύλων από την τροχιά.