Πυρηνική σύντηξη με laser: Οι επιστήμονες είναι πιο κοντά από ποτέ

Μία εναλλακτική άλλων μεθόδων
19 Αυγούστου 2021 10:59
Πυρηνική σύντηξη με laser: Οι επιστήμονες είναι πιο κοντά από ποτέ

Επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory ήρθαν πιο κοντά στην επιτυχή εκκίνηση μίας πυρηνικής σύντηξης χρησιμοποιώντας lasers. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύστημα πυρηνικής σύντηξης που δε βασίζεται στα μαγνητικά πεδία που βρίσκουμε στους γνωστούς αντιδραστήρες tokamak.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη διεργασία με μία ριπή 20 νανοδευτερολέπτων από 192 ακτίνες laser, όλες συγκεντρωμένες σε μία μικροσκοπική σφαίρα γεμάτη με ισότοπα υδρογόνου όπως δευτέριο και τρίτιο, με την ίδια τη σφαίρα να είναι μέσα σε ένα μικρό χρυσό κύλινδρο. Η ριπή laser εξαΰλωσε το χρυσό, παράγοντας ακτίνες Χ οι οποίες προκαλούν ενδόρρηξη στην κάψουλα και παράγουν σύντηξη.

Το πείραμα παρήγαγε το 70% της ενέργειας που δαπανήθηκε, 1.35 megajoules από τα 1.9 που παρήγαγε το laser. Και ενώ είναι λιγότερο από αυτό που απαιτείται από την πυρηνική σύντηξη, είναι οχτώ φορές περισσότερο από οτιδήποτε είχε καταφέρει το εργαστήριο παλαιότερα.

Η περαιτέρω έρευνα θα βελτιστοποιήσει τη διαδικασία για να επιτευχθεί η εκκίνηση της σύντηξης. Ωστόσο υπάρχει και ένα μεγάλο κενό από το να επιτευχθεί η εκκίνηση μέχρι να γίνει ένα σύστημα παραγωγής ενέργειας με πρακτικές εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, το πείραμα δείχνει πως η πυρηνική σύντηξη με laser είναι μία πιο ρεαλιστική προοπτική από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα και αξίζει τη διερεύνηση της επιστημονικής κοινότητας ως μία εναλλακτική στα υπάρχοντα συστήματα πειραμάτων.