Μούμια στην αρχαία Πομπηία αποδεικνύει την ύπαρξη τελετών στην Ελληνική γλώσσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη
18 Αυγούστου 2021 11:21
Μούμια στην αρχαία Πομπηία αποδεικνύει την ύπαρξη τελετών στην Ελληνική γλώσσα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μία μούμια που ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο έξω από την πόλη της αρχαίας Πομπηίας συνδέεται πολύ στενά με το ελληνικό στοιχείο. Ο τάφος χτίστηκε πριν την έκρηξη του ηφαιστείου που έθαψε όλη την πόλη. Σύμφωνα λοιπόν με τις επιγραφές στον τάφο, ο νεκρός ονομαζόταν Marcus Venerius Secundio και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Κάποια στιγμή στη ζωή του υπήρξε σκλάβος, αργότερα όμως ελευθερώθηκε και έγινε ένας δημοφιλής ιερέας ο οποίος πραγματοποιούσε τελετές τόσο στα Λατινικά όσο και στα Ελληνικά.

Αυτή η επιγραφή που αναφέρει ότι οι τελετές πραγματοποιούνταν στην Ελληνική γλώσσα, είναι η πρώτη απόδειξη που έχουμε πως υπήρχαν ελληνικές τελετές στην ιταλική πόλη.

Το “ludi graeci” το καταλαβαίνουμε ως παραστάσεις στην Ελληνική γλώσσα. Είναι η πρώτη ξεκάθαρη απόδειξη για παραστάσεις στην Ελληνική γλώσσα στην Πομπηία, τις οποίες προηγουμένως θεωρούσαμε υπαρκτές μόνο από έμμεσους δείκτες. Εδώ έχουμε ακόμα ένα μωσαϊκό της πολυεθνικής Πομπηίας όπου τα Ελληνικά, η επικρατούσα γλώσσα στην ανατολική Μεσόγειο, εμφανίζεται δίπλα στα Λατινικά. Το ότι οι παραστάσεις στα Ελληνικά ήταν οργανωμένες είναι απόδειξη για το ανοιχτής κουλτούρας κλίμα που χαρακτήριζε την αρχαία Πομπηία, δείχνοντας πως η κουλτούρα δεν έχει σύνορα. – Gabriel Zuchtriegel, Διευθυντής Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας

Όσο για τον Secundio, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί δεν αποτεφρώθηκε. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν η μουμιοποίηση έγινε φυσικά ή επίτηδες, το σώμα πάντως είναι εξαιρετικά διατηρημένο. Τα όσα γνωρίζουμε για τη ζωή του αναγράφονται σκαλισμένα σε ένα μάρμαρο. Ήταν σκλάβος στο ναό της Αφροδίτης. Όταν ελευθερώθηκε έγινε ιερέας μιας αυτοκρατορικής αίρεσης η οποία τιμούσε τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αύγουστο, ο οποίος κυβέρνησε από το 27 π.Χ. έως το 14 μ.Χ.