Αφγανιστάν: Το Facebook απαγορεύει στην πλατφόρμα του περιεχόμενο από Ταλιμπάν

Καθώς το Αφγανιστάν βυθίζεται στο χάος
17 Αυγούστου 2021 09:47
Αφγανιστάν: Το Facebook απαγορεύει στην πλατφόρμα του περιεχόμενο από Ταλιμπάν

Με τους Ταλιμπάν να μπαίνουν χτες χωρίς καμία αντίσταση στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ έχοντας πάρει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα μέσα σε μερικές εβδομάδες, το Facebook ανακοίνωσε ένα γενικότερο ban των Ταλιμπάν και κάθε περιεχομένου που υποστηρίζει τις ενέργειές τους σε όλες τις πλατφόρμες του, καθώς τους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Το Facebook τόνισε πως διαθέτει μία εξειδικευμένη ομάδα Αφγανών ειδικών για να παρακολουθούν και να αφαιρούν περιεχόμενο που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν.

Για χρόνια οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τα social media για να διαδώσουν τα μηνύματά τους και ακόμα και να στρατολογήσουν νέους άλλων εθνικοτήτων για το σκοπό τους. Αυτή η ταχεία όμως άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, θέτει νέες προκλήσεις στις τεχνολογικές εταιρίες όσον αφορά το χειρισμό του περιεχομένου της συγκεκριμένης ομάδας.

Οι Ταλιμπάν θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση υπό τον αμερικανικό νόμο και εμείς τους έχουμε απαγορεύσει από τις υπηρεσίες μας υπό την πολιτική της Επικίνδυνης Οργάνωσης. Αυτό σημαίνει πως αφαιρούμε λογαριασμούς που διατηρούνται από ή εκ μέρους των Ταλιμπάν και απαγορεύουμε τον εκθειασμό, την υποστήριξη και την αντιπροσώπευσή τους. Έχουμε επίσης μία αποκλειστική ομάδα Αφγανών ειδικών, οι οποίοι μιλούν άπταιστα Dari και Pashto και έχουν γνώση του τοπικού περιεχομένου, βοηθώντας στην αναγνώριση και ειδοποίηση για πιθανά προβλήματα στην πλατφόρμα.

Η απαγόρευση ισχύει για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, με το τελευταίο να είναι αρκετά δημοφιλής πλατφόρμα για να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ τους οι Ταλιμπάν. Όσον αφορά την αναγνώριση των Ταλιμπάν ως τη νόμιμη κυβέρνηση πλέον του Αφγανιστάν, το Facebook δήλωσε πως τις αποφάσεις αυτές δεν τις παίρνει το ίδιο αλλά η διεθνής κοινότητα και το Facebook ακολουθεί τις αποφάσεις της.

Το Twitter δεν προχώρησε σε κάποια νέα κίνηση και σημείωσε πως υπάρχουν ήδη πολιτικές στην πλατφόρμα του για βίαιους οργανισμούς και ρητορική μίσους. Το YouTube δεν έχει κάνει ακόμα κάποια ανακοίνωση.