Τρία ηφαίστεια εξερράγησαν ταυτόχρονα στην Αλάσκα

Ένα σπάνιο φαινόμενο
16 Αυγούστου 2021 10:13
Τρία ηφαίστεια εξερράγησαν ταυτόχρονα στην Αλάσκα

Στις Αλεούτιες νήσους της Αλάσκας, μήκους 1.300 χιλιομέτρων, τρία ηφαίστεια εξερράγησαν ταυτόχρονα με τα δύο από αυτά να εκτοξεύουν καπνό και στάχτη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια απειλή για τις τριγύρω κατοικημένες περιοχές ή για τις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα πάντα με το Alaska Volcano Observatory.

Η Αλάσκα έχει πολλά ηφαίστεια και συνήθως βλέπουμε ίσως μία έκρηξη κάθε χρόνο. Το να έχουμε τρεις ταυτόχρονες είναι σπάνιο αλλά συμβαίνει. – Matthew Loewen, ερευνητής γεωλόγος του AVO

Από την Παρασκευή, τα ηφαίστεια, Pavlof, Great Sitkin και Semisopochnoi βρίσκονται υπό πορτοκαλί συναγερμό, κάτι που σημαίνει πως έχουν ανιχνευθεί εκπομπές στάχτης και αναμένονται ισχυρότερες εκρήξεις.

Κοντά στο Pavlof βρίσκεται η κοινότητα Cold Bay με 120 κατοίκους, ενώ σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Great Sitkin βρίσκεται η πόλη του Adak. Το Semisopochnoi βρίσκεται σε ένα ακατοίκητο νησί.

Τα ηφαιστειογενή αυτά νησιά βρίσκονται στο Αλεούτιο Τόξο, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος μίας ζώνης γνωστής ως Pacific Ring of Fire που καταλαμβάνει σχεδόν όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού όπου συναντάμε τους περισσότερους σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις του κόσμου.

Το Αλεούτιο Τόξο βρίσκεται μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας, οπότε έχουμε πολλές πτήσεις που πραγματοποιούνται και η στάχτη είναι πολύ επικίνδυνη για τα αεροπλάνα. Πάντα προσέχουμε τη στάχτη με τα ηφαίστειά μας στην Αλάσκα. Μας κρατάνε σε εγρήγορση. Είναι σίγουρα μία συναρπαστική και γεμάτη δουλειά περίοδος για εμάς εδώ.