Δείτε τι γίνεται όταν ρίχνετε μία μπάλα σε διαφορετικούς πλανήτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πόσο χρόνο θα φτάσει στο έδαφος;
31 Ιουλίου 2021 09:00
Δείτε τι γίνεται όταν ρίχνετε μία μπάλα σε διαφορετικούς πλανήτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ίσως να έχετε ακούσει πως αν κρατάς ένα φτερό και ένα σφυρί στη Σελήνη και τα αφήσεις να πέσουν στο έδαφος, θα το ακουμπήσουν στον ίδιο χρόνο λόγω έλλειψης ατμοσφαιρικής αντίστασης. Μάλιστα το πείραμα αυτό έχει γίνει από τον αστροναύτη Dave Scott στη Σελήνη, κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 15.

Τι γίνεται όμως όταν απελευθερώνουμε μία μπάλα από απόσταση 1 χιλιομέτρου από το έδαφος σε διαφορετικούς πλανήτες; Πώς επηρεάζει η βαρύτητα του κάθε πλανήτη το χρόνο που χρειάζεται να φτάσει το αντικείμενο στην επιφάνεια; Τα αποτελέσματα ίσως να σας εκπλήξουν.

Ο πλανητικός επιστήμονας, Dr. James O’Donoghue της ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, δημιούργησε ένα ενδιαφέρον animation δείχνοντας πόσο γρήγορα πέφτει η μπάλα στον Ήλιο, στη Γη, στον Ερμή, στο Δία, στη Σελήνη, στον Πλούτωνα και σε άλλα διαστημικά σώματα. Υποθέτοντας πως δεν υπάρχει καθόλου ατμοσφαιρική αντίσταση, η απεικόνιση αυτή μας δίνει μία ιδέα για την έλξη της βαρύτητας σε κάθε πλανήτη.

Η μπάλα στον πανίσχυρο Ήλιο με την τεράστια βαρυτική του έλξη, ολοκληρώνει την πορεία της σε 2.7 μόλις δευτερόλεπτα. Στη Γη, η μπάλα χρειάζεται 14.3 δευτερόλεπτα. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως μερικοί μεγαλύτεροι πλανήτες δεν έχουν τη διαφορά που θα περίμενε κανείς σε σχέση με τη Γη. Στον Κρόνο χρειάζεται 13.8 δευτερόλεπτα, ενώ στον Ουρανό 15 δευτερόλεπτα.

Μπορεί να εκπλαγεί κανείς αν δει μεγάλους πλανήτες να έχουν συγκρίσιμη έλξη με μικρότερους στην επιφάνεια. Για παράδειγμα ο Ουρανός έλκει την μπάλα πιο αργά από τη Γη. Γιατί; Επειδή η χαμηλή μέση πυκνότητα του Ουρανού τοποθετεί την επιφάνεια μακριά από το μεγαλύτερο μέρος της μάζας. Ομοίως, ο Άρης έχει τη διπλάσια μάζα από τον Ερμή, αλλά βλέπετε πως η βαρύτητα στην επιφάνεια είναι η ίδια. Αυτό δείχνει πως ο Ερμής είναι πολύ πιο πυκνός από τον Άρη.