Ειδικός οπτικών εφέ αποκαλύπτει όλα όσα έβλεπε ο Buzz Aldrin στην ιστορική φωτογραφία στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΑ)

"Ξεδιπλώνει" τη φωτογραφία του Apollo
28 Ιουλίου 2021 09:00
Ειδικός οπτικών εφέ αποκαλύπτει όλα όσα έβλεπε ο Buzz Aldrin στην ιστορική φωτογραφία στη Σελήνη (ΕΙΚΟΝΑ)

Έχουν περάσει 52 χρόνια από την ιστορική φωτογραφία της προσελήνωσης αστροναυτών με την αποστολή Apollo 11. Στη φωτογραφία του 1969 απεικονίζεται ο αστροναύτης Buzz Aldrin ο οποίος στέκεται κοντά στο ένα πόδι στήριξης του σεληνιακού σκάφους Eagle, ενώ τη φωτογραφία κατέγραψε ο Neil Armstrong με μία Hasselblad κάμερα που την κρατούσε στο ύψος του στήθους.

Στην αντανάκλαση του κράνους του Aldrin φαίνονται αρκετές πληροφορίες για το background του Armstrong και τώρα ο ειδικός οπτικών εφέ Michael Ranger, δημοσίευσε στο Reddit τη μεταφορά των αντανακλάσεων στην προσωπίδα του Aldrin, σε μία σφαιρική εικόνα για να μπορούμε να δούμε όλοι μας τι ακριβώς έβλεπε εκείνη τη στιγμή ο Aldrin.

Πήρα αυτήν τη διάσημη φωτογραφία του Buzz Aldrin από τη Σελήνη, έκανα zoom στην προσωπίδα και επειδή είναι πρακτικά ένας καθρέφτης, μπόρεσα να “ξεδιπλώσω” αυτήν την 2D εικόνα. Έπειτα, την άνοιξα στην εφαρμογή Google Street View και μπορώ να δω ό,τι έβλεπε ο Aldrin. Πέρα από την υψηλότερη ανάλυση της φωτογραφίας και του μη συμπιεσμένου αρχείου, τόνισα τα χρώματα και τη διόρθωσα στο Photoshop, αντί για το iPhone μου όπως έκανα την πρώτη φορά, κάτι που οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα.

Οι προσπάθειες του Ranger δεν είναι οι μόνες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον αποκατάστασης και βελτίωσης των αρχείων εκείνης της εποχής. Μάλιστα, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσπάθειες είναι αυτή που θα δείτε στο παρακάτω video, όπου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης τα πλάνα του Apollo 11 ζωντανεύουν με 24fps και μοναδική ευκρίνεια.