Βρέθηκε το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχουμε ανακαλύψει

Ένας σκελετός 3.000 ετών
12 Ιουλίου 2021 10:51
Βρέθηκε το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχουμε ανακαλύψει

Η στατιστική λέει πως η πιθανότητα να σκοτωθεί κάποιος από επίθεση καρχαρία είναι μόλις 1 στα 264 εκατομμύρια, ωστόσο το αρχέγονο μέρος του εγκεφάλου μας, μας προκαλεί ένα παράλογο φόβο και κάθε επίθεση γίνεται viral στα παγκόσμια media. Τώρα, ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν το αρχαιότερο θύμα επίθεσης καρχαρία που έχουμε βρει και έχει ηλικία 3.000 ετών.

Η ανάλυση των οστών στο σκελετό που βρέθηκε στην Εσωτερική Θάλασσα της Ιαπωνίας, έδειξε σχεδόν 800 πληγές στο σκελετό, καμία από τις οποίες δεν είχε σημάδια ανάρρωσης, γεγονός που υποδεικνύει πως η αναμέτρηση αυτή ήταν μάλλον θανατηφόρα. Τα οστά βρέθηκαν στο αρχαιολογικό σημείο Tsukumo Shell στο οποίο ξεκίνησαν ανασκαφές από τον 20ο αιώνα. Τα τραύματα του σκελετού όμως παρέμεναν έως τώρα ανεξήγητα.

Στην αρχή είμασταν μπερδεμένοι για το τι μπορεί να προκάλεσε τουλάχιστον 790 βαθιές πληγές σε αυτόν τον άντρα. Υπήρχαν τόσες πληγές και όμως θάφτηκε στα νεκροταφεία της κοινότητάς του. Οι τραυματισμοί έγιναν κυρίως στα χέρια, στα πόδια και στο μπροστινό μέρος του στήθους και την κοιλιά. Μέσω της ατόπου απαγωγής, αποκλείσαμε το ενδεχόμενο ανθρώπινης μάχης και τα πιο συνηθισμένα άγρια ζώα.

Τα τραύματα του άντρα, γνωστός ως Tsukumo No.24, προήλθαν από κάτι μυτερό και κυρτό, κάτι που δε συνάδει με τα εργαλεία εκείνης της εποχής. Επιπλέον, έλειπε το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι. Οι αρχαιολόγοι στράφηκαν στο θαλάσσιο βιολόγο George Burgess.

Δεδομένων των τραυμάτων, είναι ξεκάθαρα θύμα επίθεσης καρχαρία. Ο άντρας μπορεί να ψάρευε με άλλους εκείνη τη στιγμή, αφού κατάφεραν να τον ανακτήσουν γρήγορα. Και βάσει του τύπου και της κατανομής των τραυμάτων, το πιθανότερο είδος που είναι υπεύθυνο είναι είτε ένας καρχαρίας-τίγρης είτε ένας λευκός καρχαρίας.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε πως ο άντρας ήταν μεσήλικας και έζησε κάπου μεταξύ του 1370 και 1010 π.Χ. Το πτώμα του ανακτήθηκε λίγο μετά την επίθεση και θάφτηκε στο νεκροταφείο από την κοινότητά του. Παρόλη τη φαινομενική βιαιότητα της επίθεσης, οι ερευνητές πιστεύουν πως ο θάνατος του άντρα ήταν πολύ γρήγορος. Οι αρτηρίες του κόπηκαν στην αρχή της επίθεσης, οδηγώντας σε θάνατο από υποογκαιμική καταπληξία, ένα σοκ του σώματος που παθαίνει όταν χάνει τουλάχιστον το 1/5 του αίματος.

Η επίθεση στον Tsukumo No. 24 υπογραμμίζει τα ρίσκα του ψαρέματος και της συλλογής οστράκων ή ίσως και τα ρίσκα από το ευκαιριακό κυνήγι των καρχαριών οι οποίοι έλκονται από το αίμα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος. Οι άνθρωποι έχουν μία μακρά ιστορία με τους καρχαρίες και αυτή είναι μία σπάνια περίπτωση όπου οι άνθρωποι ήταν στο μενού και όχι το αντίστροφο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Archaeological Science Reports.