Νέο είδος "ζόμπι βάτραχου" ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

Και είναι ήδη είδος προς εξαφάνιση
11 Ιουλίου 2021 12:49
Νέο είδος "ζόμπι βάτραχου" ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

Ένα νέο είδος βατράχου ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο από μία διεθνή ομάδα ερευνητών. Ανήκει στην οικογένεια των Synapturanus και περνά τη ζωή του θαμένος κάτω από τη λάσπη, εξού και ο λόγος που δεν είχε ανακαλυφθεί έως τώρα. Το κάλεσμα των αρσενικών βατράχων ακούγεται μόνο μετά από έντονη βροχόπτωση, για αυτό το λόγο οι ερπετολόγοι πρέπει να σκάβουν με τα χέρια τους το έδαφος, εντελώς βρεγμένοι και καλυμμένοι με λάσπη για να τους βρουν.

Μάλιστα η ονομασία “zombie frog” δεν προήλθε από κάποιο χαρακτηριστικό του βατράχου, αλλά από το πώς μοιάζουν εμφανισιακά οι ερευνητές κατά τις προσπάθειές τους να τον εντοπίσουν.

Αυτό το απόκοσμο και λασπωμένο σκηνικό μας ενέπνευσε να χρησιμοποιήσουμε το όνομα Synapturanus zombie για ένα από τα νέα είδη που ανακαλύψαμε στην περιοχή του Αμαζονίου. – Dr. habil. Raffael Ernst του Senckenberg Natural Historical Collections στη Δρέσδη

Ο ζόμπι βάτραχος με τις πορτοκαλί βούλες έχει μέγεθος μόλις 40 χιλιοστά και εκτιμάται πως ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος από ό,τι πιστεύουμε έως τώρα καθώς μπορεί να υπάρχουν έξι ακόμα είδη της ίδιας οικογένειας που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα. Ωστόσο, η έκταση της καταστροφής του Αμαζονίου λόγω της αποψίλωσης και της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορεί να το κατατάσσει από τώρα στα είδη προς εξαφάνιση, ακόμα κι αν το ανακαλύψαμε μόλις τώρα.

Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε ένα νέο είδος, έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως ταυτόχρονα χάνουμε είδη, πιθανώς περισσότερα από όσα ανακαλύπτουμε και πριν ακόμα έχουμε την ευκαιρία να τα κατατάξουμε.

Υπάρχει μία παγκόσμια μείωση στον πληθυσμό των αμφίβιων ζώων, με το 70% αυτών να απειλούνται πλέον με εξαφάνιση. Το φαινόμενο αποτελεί μία προειδοποίηση πως πολλά οικοσυστήματα έχουν χάσει την ισορροπία τους. Μόνο το Μάιο του 2021, αποψιλώθηκαν 1.180 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών στον Αμαζόνιο, αριθμός που έσπασε ρεκόρ.

Χάνουμε βιοποικιλότητα με χωρίς προηγούμενο ρυθμούς και η τωρινή διοίκηση της Βραζιλίας ευθύνεται για αυτό.