Αυτόνομα drones μαθαίνουν να αναζητούν μετεωρίτες

Ανακαλύπτουμε λιγότερο από το 2% αυτών κάθε χρόνο
11 Ιουλίου 2021 11:29
Αυτόνομα drones μαθαίνουν να αναζητούν μετεωρίτες

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάθε χρόνο 500 μετεωρίτες καταφέρνουν να διαπεράσουν την ατμόσφαιρα της Γης και να πέσουν στην επιφάνειά της. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρκετά μικροί και καταφέρνουμε να εντοπίσουμε λιγότερο από το 2% αυτών. Σίγουρα αρκετοί πέφτουν στους ωκεανούς και χάνονται για πάντα, για τους υπόλοιπους όμως απλά δεν μπορούμε να εντοπίσουμε που πέφτουν για να μπορούμε να τους ερευνήσουμε.

Μία ομάδα επιστημόνων όμως ανέπτυξε ένα σύστημα αυτόνομων drones τα οποία χρησιμοποιούν εκμάθηση μηχανής για να εντοπίζουν ακόμα και τους μικρότερους μετεωρίτες, σε σημεία πρόσκρουσης που είτε είναι απρόσιτα από τον άνθρωπο ή απλά “κρυμμένα” στην περίπτωση που παρατηρητές εντόπισαν την τροχιά τους.

Το σύστημα χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα για να αναγνωρίσει τους μετεωρίτες βάσει μίας τεράστιας database εικόνων, τόσο online όσο και εικόνων από τη συλλογή της ομάδας. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεχωρίσει τους μετεωρίτες από απλά πετρώματα, σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και συνθήκες εδάφους.

Στις δοκιμές, το drone εντόπισε μετεωρίτες τους οποίους είχε τοποθετήσει η ομάδα στο έδαφος, ωστόσο συμπεριέλαβε και μερικά απλά γήινα πετρώματα δείχνοντας πως το σύστημα δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Ευτυχώς με κάθε δοκιμή, κερδίζουμε περισσότερα δεδομένα τα οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε στο dataset και να το χρησιμοποιήσουμε για να επανεκπαιδεύσουμε το δίκτυο αναγνώρισης αντικειμένων και να βελτιώσουμε την ακρίβεια. Χρειαζόμαστε επίσης καλύτερα drones με υψηλότερης ανάλυσης κάμερες.

Οι πτώσεις μικρότερων μετεωριτών είναι συχνότερες αλλά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν. Χρειάζονται περίπου 100 εργατοώρες για να εντοπιστεί ένα κομμάτι, οπότε αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη δειγματοληψία πρέπει να έχουμε καλύτερη εικόνα της τροχιάς τους και των περιοχών που πέφτουν.

Ο εντοπισμός αυτών των μικρών μετεωριτών μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον προσδιορισμό της προέλευσής τους και στην αναγνώριση της σύνθεσής τους.