Νορβηγία: Παράνομο το edit σε φωτογραφίες αν δε δηλώνεται

Οι influencers αντιδρούν
07 Ιουλίου 2021 09:46
Νορβηγία: Παράνομο το edit σε φωτογραφίες αν δε δηλώνεται

Όταν κάνουμε scroll στα social media, πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν έχει γίνει επεξεργασία σε κάποια φωτογραφία, ενώ συχνά δημιουργούνται πρότυπα ομορφιάς που δε βασίζονται στην πραγματικότητα. Ένας νέος νόμος στη Νορβηγία όμως υποχρεώνει influencers και celebrities να αποκαλύπτουν αν έχουν επεξεργαστεί τη φωτογραφία που περιέχει πρόσωπο ή σώμα. Το νομοσχέδιο έφερε προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδιών και Οικογενειακών Υποθέσεων, κάνοντας παράνομη την ανάρτηση εικόνων από μοντέλα ή influencers που έχουν υποστεί επεξεργασία χωρίς να αποκαλύπτεται αυτό το γεγονός.

Το νομοσχέδιο μάλιστα πέρασε πανηγυρικά από τη Βουλή με 72 ψήφους υπέρ έναντι 15 κατά. Ορίζει πως οποιαδήποτε φωτογραφία ή video που χρησιμοποιείται για προωθητικούς σκοπούς και περιέχει εικόνες ανθρώπων με επεξεργασμένο σχήμα σώματος, μέγεθος σώματος ή δέρματος, πρέπει να περιέχει και μία σήμανση σχεδιασμένη από την κυβέρνηση. Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις υπογραφεί από το Βασιλιά της Νορβηγίας.

Το Υπουργείο ελπίζει πως ο νέος νόμος θα βοηθήσει να μειωθεί η ψυχολογική πίεση που ασκείται στους χρήστες προβάλλοντας ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς, ειδικότερα στα παιδιά.

Οι αντιδράσεις των influencers είναι μικτές. Αρκετά μοντέλα από τη Νορβηγία υποστηρίζουν την κίνηση.

Καιρός ήταν. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που είναι ανασφαλείς για το σώμα τους ή το πρόσωπό τους. Πάλεψα και εγώ με θέματα για το σώμα μου εξαιτίας του Instagram στο παρελθόν. Το χειρότερο είναι πως δεν ξέρω καν αν τα υπόλοιπα κορίτσια που είχα σαν πρότυπο είχαν επεξεργαστεί τις φωτογραφίες τους ή όχι. Γι’ αυτό θέλουμε απαντήσεις, χρειαζόμαστε αυτό το νόμο. – Madeleine Pedersen, 26 ετών

Ο νόμος πέρα από την επεξεργασία των φωτογραφιών και των video, συμπεριλαμβάνει και τα φίλτρα που συναντάμε σε Instagram, Snapchat και άλλες εφαρμογές.

Για εμένα φαίνεται σαν να κόψανε δρόμο για να διορθώσουν ένα πρόβλημα που δε θα έχει αποτέλεσμα. Τα θέματα ψυχικής υγείας προκαλούνται από πολλά περισσότερα από ότι μία επεξεργασμένη φωτογραφία και ένα σήμα στις φωτογραφίες μίας διαφήμισης δε θα αλλάξει πώς νιώθουν πραγματικά τα κορίτσια και τα αγόρια. – Eirin Kristiansen, 26 ετών