Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική με 18.3 βαθμούς Κελσίου

Επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη
03 Ιουλίου 2021 11:36
Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική με 18.3 βαθμούς Κελσίου

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε ένα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην ήπειρο της Ανταρκτικής, το οποίο καταγράφηκε πέρυσι και έφτασε τους 18.3 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία καταγράφηκε στον αργεντίνικο ερευνητικό σταθμό Esperanza στις 6 Φεβρουαρίου 2020.

Η επιβεβαίωση της μέγιστης θερμοκρασίας είναι σημαντική επειδή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μία εικόνα του καιρού και του κλίματος σε ένα από τα τελικά  σύνορα της Γης. H Ανταρκτική Χερσόνησος είναι από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές στον πλανήτη – πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 50 χρόνια. Το νέο αυτό ρεκόρ είναι σε συμφωνία με την κλιματική αλλαγή που παρατηρούμε. – Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας WMO

Μία προηγούμενη μέτρηση από αυτοματοποιημένο σταθμό της Βραζιλίας που έδειξε θερμοκρασία 20.75 βαθμούς Κελσίου, απορρίφθηκε από τον WMO εξαιτίας απόκλισης λόγω μιας αυτοσχέδιας προστασίας από την ακτινοβολία. Το προηγούμενο ρεκόρ για την χερσαία Ανταρκτική ήταν 17.5 βαθμοί το 2015, ενώ για την ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής ήταν 19.8 βαθμοί στη νήσο Signy το 1982.

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες της Ανταρκτικής κυμαίνονται μεταξύ 10 βαθμών και -60 βαθμών Κελσίου. Ο αέρας πάνω από την Ανταρκτική έχει θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το 19ο αιώνα, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως αυτές οι θερμοκρασίες είναι αρκετές για να λιώσουν τους πάγους στη δυτική Ανταρκτική. Σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία, έχουν την προοπτική να ανεβάσουν τη στάθμη των ωκεανών κατά 13 μέτρα.

Αυτό το νέο ρεκόρ δείχνει για άλλη μία φορά πως η κλιματική αλλαγή απαιτεί άμεσα μέτρα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε τα συστήματα παρατήρησης, πρόβλεψης και έγκαιρης ειδοποίησης για να ανταποκριθούμε σε ακραία φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα εξαιτίας της παγκόσμιας θέρμανσης. – Celeste Saulo, επικεφαλής εθνικής υπηρεσίας καιρού της Αργεντινής