Οι αράχνες μπορούν να σκοτώσουν και να φάνε φίδια πολύ μεγαλύτερα από αυτές

Νέα έρευνα συγκέντρωσε καταγεγραμμένα περιστατικά
28 Ιουνίου 2021 12:21
Οι αράχνες μπορούν να σκοτώσουν και να φάνε φίδια πολύ μεγαλύτερα από αυτές

Οι δηλητηριώδεις αράχνες μπορούν να σκοτώσουν φίδια πολύ μεγαλύτερες από αυτές και συχνά βγαίνουν νικήτριες από αναμετρήσεις με επίσης δηλητηριώδη φίδια. Μία νέα έρευνα που αναρτήθηκε στο Journal of Arachnology, συγκέντρωσε 319 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου αράχνες τρέφονται με φίδια. Από αυτά, τα 297 ήταν τυχαία περιστατικά στη φύση και τα 22 προκλήθηκαν επίτηδες για μελέτη σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Περίπου το 1/3 των περιστατικών προήλθαν από επιστημονικές παρατηρήσεις που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά μέσα, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από ειδησεογραφία ή social media.

Πάνω από 30 είδη αραχνών κυνηγούν φίδια σε φυσικές συνθήκες και ακόμα 11 εκμεταλλεύονται την ευκαιρία σε αιχμαλωσία. Οι μαύρες χήρες είναι το είδος που είναι υπεύθυνο για περισσότερους από τους μισούς θανάτους φιδιών. Το μέγεθός τους μπορεί να μην ξεπερνά τα 1.1 εκατοστά, αλλά το δηλητήριο τους μπορεί να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερα ζώα.

Οι ταραντούλες είναι υπεύθυνες για το 10% των θανάτων φιδιών. Αυτές μάλιστα δε χρησιμοποιούν ιστό αλλά κυνηγούν τα θηράματά τους στο έδαφος ή στα δέντρα. Ένα ακόμα 8.5% αποδίδεται στις orb-weavers, οι οποίες είναι γνωστές για τη σύλληψη νυχτερίδων και πουλιών στους ιστούς τους.

Οι αναφορές με αράχνες να τρώνε φίδια έρχονται από κάθε ήπειρο της Γης, εκτός από την Ανταρκτική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αράχνες τρέφονται με 86 διαφορετικά είδη φιδιών, με αυτά από την οικογένεια των κολουβριδών να είναι τα συχνότερα θύματα, πιθανώς επειδή είναι και τα πιο διαδεδομένα φίδια σε όλες τις ηπείρους. Τα περισσότερα φίδια που πέφτουν θύματα αραχνών είναι μικρά σε ηλικία και ζυγίζουν μόλις λίγα γραμμάρια. Έχουν καταγραφεί όμως και φίδια που έχουν σκοτωθεί κυρίως από ταραντούλες ή orb-weavers και μπορούν να φτάσουν το ένα μέτρο σε μήκος. Ωστόσο οι μαύρες χήρες μπορούν να σκοτώσουν φίδια 30 φορές το βάρος τους, ενώ σε μία περίπτωση καταγράφηκε περιστατικό που σκότωσε φίδι με 355 φορές το βάρος της.

Συνήθως οι αράχνες χρειάζονται από ώρες έως και ημέρες για να σκοτώσουν ένα φίδι, το 30% των οποίων είναι επίσης δηλητηριώδη. Το 86% των επιθέσεων αραχνών ήταν θανατηφόρες για τα φίδια, ενώ μόλις το 1.5% αυτών κατάφερε να ξεφύγει. Η αράχνη μπορεί να χρειαστεί αρκετές ημέρες για να τελειώσει το γεύμα της.