Nesher Ramla: Ένας νέος τύπος ανθρώπου ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Η πιο σημαντική ανθρωπολογική ανακάλυψη του τελευταίου αιώνα
27 Ιουνίου 2021 11:20
Nesher Ramla: Ένας νέος τύπος ανθρώπου ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Πριν από 120.000 χρόνια στην περιοχή Λεβάντες, η οποία αποτελεί τη σημερινή Μέση Ανατολή, ο Homo sapiens ζούσε μαζί με έναν τύπο αρχαίου ανθρώπου που δε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Νέες ανασκαφές στο Ισραήλ, έφεραν στην επιφάνεια έναν τύπο Ανθρωπινών ο οποίος μπορεί να είναι ο πρόγονος των Neanderthal στην Ευρώπη, απαντώντας στο ερώτημα πώς αυτοί οι πληθυσμοί είχαν Homo DNA πριν την άφιξή τους στην περιοχή και την ανάμιξή τους με τους τοπικούς πληθυσμούς Homo sapiens. Φαίνεται μάλιστα πως είναι και οι πρόγονοι των αρχαίων Homo πληθυσμών και στην Ασία.

Οι αρχαιολόγοι ονόμασαν το νέο αυτό είδος, Nesher Ramla, από την ονομασία της τοποθεσίας της ανασκαφής.

Η ανακάλυψη ενός νέου τύπου Homo είναι υψίστης σημασίας. Μας επιτρέπει να καταλάβουμε προηγούμενα ανθρώπινα απολιθώματα, να προσθέσουμε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης και να καταλάβουμε τις μετακινήσεις πληθυσμών στον αρχαίο κόσμο. Παρόλο που έζησαν τόσα  χρόνια πριν, στα μέσα της Πλειστόκαινου, (474.000-130.000 χρόνια πριν), οι Nesher Ramla μπορούν να μας αφηγηθούν μία εντυπωσιακή ιστορία, αποκαλύπτοντας πολλά για την εξέλιξη των απογόνων τους και τον τρόπο ζωής τους. – Israel Heshkovitz, ανθρωπολόγος του Tel Aviv University

Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν σε βάθος 8 μέτρων. Συνολικά βρέθηκαν κόκκαλα ζώων, μερικά πέτρινα εργαλεία και κομμάτια από ανθρώπινα κόκκαλα, συγκεκριμένα κομμάτι από το κρανίο και από το σαγόνι. Χρονολογούνται μεταξύ 140.000 και 120.000 ετών.

Η ανάλυση έδειξε πως τα δόντια και το σαγόνι έμοιαζαν με αυτά των Neanderthal, αλλά το βρεγματικό οστό έμοιαζε με αυτό των Homo. Το ανακατασκευασμένο κρανίο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό των Homo sapiens, με μεγαλύτερα δόντια, διαφορετική δομή κρανίου και χωρίς έντονο σαγόνι, υποδεικνύοντας πως ίσως να πρόκειται για έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς Homo στην περιοχή πριν από 400.000 χρόνια. Μετά την έλευση των Homo sapiens πριν 200.000 χρόνια, οι δύο τύποι ανθρώπων μοιράστηκαν την περιοχή και περίπου 100.000 χρόνια.

Αυτή είναι εξαιρετική ανακάλυψη. Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ πως μαζί με τους Homo sapiens, οι αρχαίοι Homo βρισκόντουσαν στην περιοχή τόσο αργά στην ανθρώπινη ιστορία. Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν πως ο Homo Nesher Ramla είχε ανεπτυγμένα πέτρινα εργαλεία και κατά πάσα πιθανότητα αλληλεπιδρούσε με του τοπικούς Homo sapiens. – Yossi Zaidner, αρχαιολόγος του Hebrew University of Jerusalem

Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πως οι διάσημοι Neanderthals της δυτικής Ευρώπης είναι μόνο τα υπολείμματα ενός πολύ μεγαλύτερου πληθυσμού που έζησε εδώ στον Λεβάντες – και όχι το αντίθετο.

Τα απολιθώματα εξηγούν και περιπτώσεις που οι ερευνητές δεν μπορούσαν να κατατάξουν στην Neanderthal ή στην Homo κατηγορία. Ίσως να μπορεί να εξηγηθεί και το μυστήριο του “χαμένου πληθυσμού” των Neanderthals που ζευγάρωσε με τους Homo sapiens 200.000 χρόνια πριν την άφιξη των δεύτερων στην Ευρώπη, καθώς το DNA των Ευρωπαίων Neanderthal έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Τα αρχαιότερα απολιθώματα που δείχνουν Neanderthal χαρακτηριστικά, βρίσκονται στη δυτική Ευρώπη, έτσι οι ερευνητές πιστεύουν γενικότερα πως οι Neanderthals προήλθαν από εκεί. Ωστόσο οι μετακινήσεις διαφορετικών ειδών από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ίσως να έχει παράσχει το γενετικό υλικό για τα γονίδια των Neanderthal κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους. Είναι μία περίπλοκη ιστορία, αλλά μαθαίνουμε από αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών ανθρώπων στο παρελθόν, πως είναι πολύ πιο μπερδεμένες από αυτό που πιστεύαμε. – Rolf Quam, ανθρωπολόγος του Binghamton University

Οι δύο διαφορετικές έρευνες δημοσιεύτηκαν στο Science και μπορείτε να τις βρείτε εδώ και εδώ.