Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σταμάτησε να λειτουργεί

Λόγω προβλήματος υπολογιστή
20 Ιουνίου 2021 09:00
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σταμάτησε να λειτουργεί

Η NASA ανακοίνωσε πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υπολογιστή, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει όλες οι επιστημονικές παρατηρήσεις. Το Hubble είναι ανενεργό εδώ και μία εβδομάδα περίπου, όταν ένα υπολογιστικό σύστημα από τη δεκαετία του ’80 που ελέγχει τα επιστημονικά όργανα, σταμάτησε να λειτουργεί. Ο λόγος εκτιμάται πως είναι μία ελαττωματική κάρτα μνήμης.

Οι χειριστές του στο Goddard Space Flight Center προσπάθησαν να το επανεκιννήσουν τη Δευτέρα, χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα προσπαθούν να κάνουν την αλλαγή σε μία εφεδρική μονάδα μνήμης. Αν πετύχει, το τηλεσκόπιο θα χρειαστεί μία μέρα δοκιμών πριν ενεργοποιηθούν ξανά τα επιστημονικά όργανα και συνεχιστούν οι παρατηρήσεις. Για την ώρα, όλα τα όργανα και οι κάμερες είναι σε safe mode.

Έχοντας εκτοξευτεί το 1990, το Hubble δυστυχώς δείχνει όλο και συχνότερα την ηλικία του, παρά τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις που δέχθηκε από αστροναύτες σε διαστημικούς περιπάτους μέχρι και το 2009.

Από την άλλη, ο διάδοχός του, το James Webb Space Telescope, δεν είναι έτοιμο ακόμα και η εκτόξευση δεν αναμένεται πριν το Νοέμβριο. Το JWST θα βρίσκεται 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη σε ηλιακή τροχιά και δε θα είναι προσβάσιμο για επισκευές από αστροναύτες.