Ο πηγαίος κώδικας του web πωλείται ως NFT από το δημιουργό του

Μέσω δημοπρασίας στο Sotheby’s
16 Ιουνίου 2021 10:28
Ο πηγαίος κώδικας του web πωλείται ως NFT από το δημιουργό του

Ο δημιουργός του world wide web, Sir Tim Berners-Lee, πουλάει ως NFT τον πηγαίο κώδικα που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το σύγχρονο internet που γνωρίζουμε σήμερα. Η πώληση θα γίνει μέσω δημοπρασίας που θα διοργανώσει ο οίκος Sotheby’s και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν “για σκοπούς που θα επιλέξουν ο Sir Tim και η σύζυγός του”.

Ο Sir Tim εφηύρε το world wide web το 1989. Πρακτικά πρότεινε έναν τρόπο να συνδεθούν διαφορετικά κομμάτια πληροφορίας που ήταν αποθηκευμένα στο πρώιμο internet μέσω hyperlinks, ενώ δημιούργησε και τον πρώτο web browser και web server. Η πρώτη ιστοσελίδα περιέγραφε το σκοπό του project: “Στοχεύοντας να δώσουμε παγκόσμια πρόσβαση σε ένα  μεγάλο σύμπαν εγγράφων”.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s θα θέσει προς δημοπρασία τέσσερα διαφορετικά αντικείμενα ως ένα NFT. Το NFT θα περιλαμβάνει τα “original time-stamped files” του πηγαίου κώδικα, μία “animated απεικόνιση” του κώδικα, μία επιστολή του Sir Tim σχετικά με την όλη διαδικασία δημιουργίας και ένα “ψηφιακό poster” του κώδικα. Συνολικά, τα αρχεία περιέχουν περίπου 10.000 γραμμές κώδικα.

Να σημειώσουμε πως ο Sir Tim ποτέ δεν ήθελε να πατεντάρει την εφεύρεσή του και ως αποτέλεσμα το web παραμένει ένα ανοιχτό πρότυπο. Ακόμα και το CERN για το οποίο εργαζόταν ο Sir Tim, παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων του σχετικών με την τεχνολογία αυτή και το “www” είναι ανοιχτό για  όλους από το 1993.

Ο οίκος Sotheby’s διαφημίζει τη δημοπρασία ως “το μοναδικό υπογεγραμμένο αντίγραφο του κώδικα για τον πρώτο web browser στην ιστορία”.