Bezos, Musk και άλλοι δισεκατομμυριούχοι δεν πλήρωναν φόρους για χρόνια

Νέα διαρροή ανάβει φωτιές στις ΗΠΑ
09 Ιουνίου 2021 11:29
Bezos, Musk και άλλοι δισεκατομμυριούχοι δεν πλήρωναν φόρους για χρόνια

Ρεπορτάζ της ProPublica βασισμένο σε μυστικά αρχεία της εφορίας που διέρρευσαν έχει ανάψει φωτιές στις ΗΠΑ, αφού αποκαλύπτει πώς οι πλουσιότεροι των Αμερικανών απέφευγαν να πληρώνουν φόρους. Τα αρχεία δείχνουν πως ο Jeff Bezos της Amazon δεν πλήρωσε καθόλου φόρους το 2007 και το 2011, ενώ ο Elon Musk της Tesla δεν πλήρωσε καθόλου φόρους το 2018.

Η ProPublica δήλωσε πως τα στοιχεία προέκυψαν μετά από ανάλυση ενός “θησαυρού πληροφοριών της Internal Revenue Service (IRS)”, στους φόρους των δισεκατομμυριούχων, ενώ επιφυλάσσεται για αποκάλυψη περισσότερων πληροφοριών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα του leak σοκάρουν, καθώς οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί, πληρώνουν κατά μέσο όρο 15.8% λιγότερους φόρους εισοδήματος από τους περισσότερους Αμερικανούς εργαζόμενους. Ανέφεραν έσοδα από μισθούς $158 εκατομμύρια το 2018, το οποίο είναι μόλις το 1.1% του συνολικού τους εισοδήματος, καθώς τα υπόλοιπα προήλθαν από μετοχές, ομόλογα και άλλες επενδύσεις που φορολογούνται πολύ χαμηλότερα από τους μισθούς.

Μείναμε έκπληκτοι που μπορείς να ρίξεις το φόρο στο μηδέν αν είσαι δισεκατομμυριούχος. Το να πληρώνεις μηδενικό φόρο μας σόκαρε. Οι υπερ-πλούσιοι μπορούν να ξεγελάσουν το σύστημα με έναν εντελώς νόμιμο τρόπο. – Jesse Eisinger, συντάκτης στην ProPublica

Όταν η ProPublica ρώτησε έναν από τους δισεκατομμυριούχους, τον George Soros, για τους ελάχιστους φόρους, το γραφείο του απάντησε πως “ο κύριος Soros δε χρωστάει φόρους εδώ και κάποια χρόνια λόγω απωλειών σε επενδύσεις”.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, έσπευσε να τονίσει πως η διαρροή είναι “παράνομη” και την ερευνά το FBI και οι οικονομικές αρχές.

Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη εμπιστευτικών κυβερνητικών πληροφοριών είναι παράνομη.