Μια ιδιωτική εταιρία θα στείλει τους πρώτους τουρίστες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Σε συνεργασία με την SpaceX
03 Ιουνίου 2021 12:13
Μια ιδιωτική εταιρία θα στείλει τους πρώτους τουρίστες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος από ιδιωτικές εταιρίες έχει ήδη ξεκινήσει και ένα ακόμα βήμα προς το διαστημικό τουρισμό κάνει η Axiom Space. Η εταιρία προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την SpaceX για να χρησιμοποιήσει τις Crew Dragon κάψουλές της ώστε να φέρει πελάτες που θα πληρώσουν αδρά, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι τέσσερις συνολικά αποστολές θα έχουν περίπου έξι μήνες διαφορά μεταξύ τους. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2022 και θα φέρει ένα “πλήρωμα αποκλειστικά από πολίτες” στον ISS, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για 8 ημέρες. Της δεύτερης αποστολής θα ηγηθεί η πρώην αστροναύτης της NASA, Peggy Whitson, ενώ η τρίτη και η τέταρτη πτήση δεν έχουν ανακοινωθεί. Το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αποστολών πρέπει να εγκριθούν και από τις διαστημικές αρχές οι οποίες διαχειρίζονται τον ISS. Το οικονομικό ύψος της συμφωνίας της Axiom με την SpaceX δεν έγινε δημόσιο.

Μία νέα εποχή στις διαστημικές πτήσεις έχει φτάσει. Η αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ της Axiom και της SpaceX θα επιτρέψει περισσότερες ευκαιρίες για περισσότερους ανθρώπους στο διάστημα, στο δρόμο για να γίνει η ανθρωπότητα ένα διαπλανητικό είδος. – Gwynne Shotwell, Πρόεδρος SpaceX

Η πρόσθεση τεσσάρων ιδιωτικών πτήσεων στις ήδη προγραμματισμένες αποστολές της SpaceX, θα επιβαρύνει το πρόγραμμα του ISS το οποίο διαθέτει μόλις δύο θύρες πρόσδεσης για τις Crew Dragon κάψουλες, μία θύρα για την cargo έκδοση της Dragon και το Starliner της Boeing.

Εξακολουθούμε να είμαστε εξαιρετικά απασχολημένοι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η συνεργασία της NASA με την εμπορική βιομηχανία αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την τροχιά. – Joel Montalbano, ISS program manager