Ακόμα μία καθυστέρηση για το James Webb Space Telescope

Δεν προλαβαίνει εκτόξευση τον Οκτώβριο
02 Ιουνίου 2021 10:51
Ακόμα μία καθυστέρηση για το James Webb Space Telescope

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα εκτόξευσης του πιο ισχυρού διαστημικού τηλεσκοπίου που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος, η NASA είχε καταλήξει στην 31η Οκτωβρίου ως την ημερομηνία εκτόξευσης του James Webb Space Telescope (JWST). Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μίας ενημέρωσης του Τύπου, το JWST θα καθυστερήσει την εκτόξευσή του για άλλη μία φορά.

Η νέα καθυστέρηση εκτιμάται σε εβδομάδες, με την εκτόξευση να πραγματοποιείται στα τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, μία ακριβής ημερομηνία είναι απίθανο να ανακοινωθεί πριν τα τέλη καλοκαιριού.

Όσο για τους λόγους της καθυστέρησης, η επικεφαλής εκτόξευσης, Beatriz Romero, ανέφερε πως οφείλεται σε “συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων”, οι οποίοι περιλαμβάνουν την αποστολή του τηλεσκοπίου, την ετοιμότητα του πυραύλου Ariane 5, καθώς και την ετοιμότητα του διαστημοδρομίου στη Νότια Αμερική.

Μετά από εξαντλητικές δοκιμές, η NASA και η Northrop Grumman είναι έτοιμες να πακετάρουν το τηλεσκόπιο σε κοντέινερ μεταφοράς, κάτι το οποίο θα λάβει χώρα τον Αύγουστο. Έπειτα, ο διάδοχος του Hubble θα φτάσει στο διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας, όπου θα χρειαστεί άλλες 55 μέρες για να ετοιμαστεί για εκτόξευση. Επιπλέον, τα προβλήματα που καθήλωσαν τον Ariane 5 πύραυλο από τον προηγούμενο Αύγουστο, έχουν λυθεί σύμφωνα πάντα με την Arianespace και οι δοκιμές αναμένονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Να θυμίσουμε πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα της εκτόξευσης του JWST ήταν το 2007.