Ιστορικό υψηλό για τους καπνιστές οι οποίοι αγγίζουν πλέον το 1.1 δισεκατομμύριο 

Στις πρώτες θέσεις οι Ελληνίδες

Ιστορικό υψηλό για τους καπνιστές οι οποίοι αγγίζουν πλέον το 1.1 δισεκατομμύριο

Το κάπνισμα μπορεί να σκότωσε 8 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, ωστόσο μία νέα έρευνα δείχνει πως αυτό δεν πτοεί τους καπνιστές, αφού οι αριθμοί τους αυξήθηκαν φτάνοντας το 1.1 δισεκατομμύριο. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ και βρισκόμαστε στη στιγμή της ιστορίας με τους περισσότερους καπνιστές παγκοσμίως, κυρίως λόγω της υιοθέτησής του από νέους, με μία αύξηση 150 εκατομμυρίων.

Η έρευνα δείχνει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης του καπνίσματος στις νέες ηλικίες, καθώς το 89% των νέων καπνιστών βρέθηκαν σε σχέση εξάρτησης μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία, είναι αρκετά σπάνιο ασυνήθιστο να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα.

Οι νέοι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στις εξαρτήσεις και με τους υψηλούς ρυθμούς διακοπής του καπνίσματος να παραμένουν άγνωστοι, η επιδημία του καπνίσματος θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εκτός κι αν οι χώρες μειώσουν δραματικά τον αριθμό των νέων καπνιστών που το ξεκινάνε κάθε χρονιά. – Marissa Reitsma, ερευνήτρια στο Institute of Health Metrics and Evaluation

Στην Ελλάδα κατέχουμε τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στις γυναίκες άνω των 15 ετών μαζί με τις Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία και Χιλή. Έχουμε επίσης τη μεγαλύτερη κατανάλωση ανά άτομο μαζί με το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία με 2350 τσιγάρα ανά άτομο τη χρονιά.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το συνήθειο του καπνίσματος έχει μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά έχει αυξηθεί για τους άντρες σε 20 χώρες και για τις γυναίκες σε 12. Μόλις 10 χώρες αποτελούν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού καπνιστών. Οι Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, ΗΠΑ, Ρωσία, Μπαγκλαντές, Ιαπωνία, Τουρκία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. Ένας στους τρεις καπνιστές ζει στην Κίνα (341 εκατομμύρια).

Η έρευνα δείχνει πως από τις 204 χώρες που συμπεριλαμβάνει, οι μισές δεν είχαν καμία πρόοδο στις προσπάθειες αποτροπής του καπνίσματος για τις ηλικίες 15-24 ετών, με τη μέση ηλικία που ξεκινά κάποιος το κάπνισμα να είναι τα 19 έτη.

Παρά την πρόοδο σε ορισμένες χώρες, η παρεμπόδιση από τη βιομηχανία καπνού και η φθίνουσα πολιτική δέσμευση, έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγαλύτερο και διαρκές κενό μεταξύ της γνώσης και της δράσης στον παγκόσμιο έλεγχο του καπνού. Οι απαγορεύσεις στις διαφημίσεις, στην προώθηση και στις χορηγίες πρέπει να επεκταθεί και στα internet media, αλλά μόλις μία στις τέσσερις χώρες έχουν απαγορεύσει όλες τις μορφές άμεσης και έμμεσης διαφήμισης. – Vin Gupta, επικεφαλής έρευνας

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Lancet.

0 σχολια