Η δίκη μεταξύ Epic και Apple ολοκληρώθηκε

Τί μάθαμε έως τώρα;
25 Μαΐου 2021 11:10
Η δίκη μεταξύ Epic και Apple ολοκληρώθηκε

Η πολύκροτη δίκη μεταξύ Epic και Apple ολοκληρώθηκε στα δικαστήρια της California της Δευτέρα και η δικαστής θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες για να καταλήξει σε μία απόφαση. Η δίκη αφορούσε τη μήνυση της Epic προς την Apple σχετικά με τον τρόπο που χειρίζεται το App Store. Η Epic το αποκαλεί μονοπώλιο το οποίο χρεώνει υπέρογκα ποσά (το 30% των in-app πληρωμών) στα παιχνίδια, όπως το Fortnite της Epic. Τι μάθαμε όμως σε αυτήν τη δίκη, στην οποία έδωσαν καταθέσεις όλα τα μεγάλα στελέχη της Apple, συμπεριλαμβανομένου του Tim Cook;

Καταρχάς ξεκίνησε να θολώνει η γραμμή του ορισμού ενός game. Η Epic προσπάθησε να επεκτείνει τις αξιώσεις τις σε όλες τις εφαρμογές του App Store και η Apple προσπάθησε να τις περιορίσει στο gaming. Έτσι, ξεκίνησε μία μακροσκελής συζήτηση για το τί είναι ένα game, με την Epic να προσπαθεί να παρουσιάσει το Fortnite ως ένα “metaverse”, μία κοινωνική πλατφόρμα όπου μπορούν να βρεθούν άνθρωποι σε ένα ψηφιακό κόσμο.

Όσοι έλπιζαν πως η κατάθεση του Tim Cook θα περιείχε μεγάλες αποκαλύψεις μάλλον απογοητεύτηκαν, αφού ήταν μετρημένος στα λόγια του και απέφυγε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις λέγοντας πως δε γνωρίζει την απάντηση, όπως για παράδειγμα όταν ρωτήθηκε πόσο επικερδές είναι το App Store.

Μάθαμε επίσης πως μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Οκτωβρίου 2020, η Epic πλήρωσε $237 εκατομμύρια στην Apple ως μερίδιο του Fortnite για το App Store. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως το ποσό αυτό αν και φαίνεται μεγάλο, είναι μικρότερο από αυτά που πλήρωσε σε άλλες πλατφόρμες. Μόνο για το 2020, πλήρωσε $245 εκατομμύρια στη Microsoft και $451 εκατομμύρια στη Sony.

Τέλος, αποκαλύφθηκε πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του App Store προέρχεται από τις gaming εφαρμογές.

Όσο για το αποτέλεσμα; Είναι δύσκολο να προβλεφθεί νικητής σε υποθέσεις περί ανταγωνισμού, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως θα χάσει η Apple. Ακόμα όμως κι αν κερδίσει η Apple, η Epic έχει ήδη κερδίσει στις εντυπώσεις αφού έφερε άπλετη δημοσιότητα σε αυτό που θεωρεί άδικη επιχειρηματική πρακτική. Ο Tim Sweeney πάντως, CEO της Epic, γιόρτασε το τέλος της δίκης με μία επίσκεψη στο αγαπημένο του fast food.