Οι hackers που χτύπησαν την Ιρλανδία τώρα στράφηκαν κατά των ΗΠΑ

Οργανισμοί υγείας και εκτάκτων αναγκών στο στόχαστρο
24 Μαΐου 2021 11:14
Οι hackers που χτύπησαν την Ιρλανδία τώρα στράφηκαν κατά των ΗΠΑ

Οι hackers που επιτέθηκαν στο σύστημα υγείας της Ιρλανδίας με το ransomware Conti, τώρα έχουν στραφεί κατά των ΗΠΑ, χτυπώντας τουλάχιστον 16 ιατρικά δίκτυα ή πρώτων αναγκών. Η ανακοίνωση του FBI δεν αναφέρει ποιοι οργανισμοί ακριβώς έχουν πέσει θύματα του ransomware ή αν έχουν πληρωθεί λύτρα, παρά μόνο αρκέστηκε να δηλώσει πως “αυτά τα δίκτυα είναι ανάμεσα στους 400 οργανισμούς που έχουν  πέσει θύματα του Conti, 290 από τους οποίους βρίσκονται στις ΗΠΑ".

Σύμφωνα με το Bleeping Computer, στο στόχαστρο βρίσκονται υπηρεσίες επιβολής του νόμου, υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, τα τηλεφωνικά κέντρα του αριθμού πρώτων αναγκών 911 και δήμοι σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναφορές, οι hackers είναι μέλη της Wizard Spider, μίας καλά οργανωμένης συμμορίας με βάση τη Ρωσία που έχει αυξήσει τη δραστηριότητά της τον τελευταίο χρόνο.

Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, οι δράστες παρείχαν δωρεάν το κλειδί αποκρυπτογράφησης για να ανοίξει ξανά το σύστημα υγείας, βλέποντας τα προβλήματα υγείας που είχαν δημιουργήσει σε πολλούς ανθρώπους. Αλλά και πάλι απειλούν με δημοσίευση ή πώληση των ιατρικών δεδομένων που είχαν στην κατοχή τους, αν δεν πληρωθούν $20 εκατομμύρια.