Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον κίνδυνο που παραμονεύει στις δημόσιες τουαλέτες

Τι συμβαίνει κάθε φορά που τραβάτε καζανάκι;
23 Μαΐου 2021 12:17
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τον κίνδυνο που παραμονεύει στις δημόσιες τουαλέτες

Μία νέα έρευνα αποκαλύπτει τα τεράστια ποσά μικροσκοπικών σωματιδίων σε μορφή αεροζόλ, που εκτοξεύονται στον αέρα κάθε φορά που τραβάτε το καζανάκι σε δημόσια τουαλέτα. Ξέρουμε ήδη πως παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά, σε ούρα, σε κόπρανα και γενικότερα σε οτιδήποτε μπορεί να βρει κάποιος σε μία δημόσια τουαλέτα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης πως το να χρησιμοποιήσει κάποιος το καναζάκι, συντελεί στη διασπορά μικροβίων στον περιβάλλοντα χώρο. Τώρα οι επιστήμονες δοκίμασαν τη διασπορά σωματιδίων αεροζόλ όταν κάποιος τραβάει το καζανάκι σε δημόσιες τουαλέτες.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν ένα μετρητή σωματιδίων σε διάφορα ύψη μπροστά από μία τουαλέτα αλλά και μπροστά από ουρητήριο, με τις μετρήσεις αεροζόλ στον χώρο να καταγράφονται πριν και μετά το καζανάκι.

Μετά από τρεις ώρες δοκιμών και πάνω από 100 φορές που τραβήξαμε το καζανάκι, βρήκαμε μία ουσιαστική αύξηση στα μετρήσιμα επίπεδα αεροζόλ στο περιβάλλον, με το συνολικό αριθμό των σταγονιδίων που παράγονται με κάθε τράβηγμα να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Τα σωματίδια λοιπόν βρέθηκαν σε ύψος άνω των 109 εκατοστών πάνω από το ύψος της λεκάνης της τουαλέτας και άνω των 69 εκατοστών πάνω από το ύψος του ουρητηρίου, ενώ παρέμεναν εκεί για έως και 20 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μία αύξηση 69.5% στα σωματίδια μεγέθους 0.3 έως 0.5 μικρομέτρων, μία αύξηση 209% στα σωματίδια από 0.5 έως 1 μm και 50% αύξηση σε αυτά από 1 έως 3 μm.

Τόσο η τουαλέτα όσο και το ουρητήριο παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων μικρότερα των τριών μικρομέτρων σε μέγεθος, αποτελώντας ένα σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης αν περιέχουν παθογόνους μικροοργανσιμούς. Εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους, αυτά τα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετό διάστημα.

Όσον αφορά τον SARS-CoV-2, αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις να έχει κολλήσει κάποιος COVID-19 από τουαλέτα, το θεωρητικό ρίσκο υπάρχει. Το να κατεβάσει κάποιος το καπάκι βοηθάει την κατάσταση, αλλά όχι σημαντικά καθώς τα μικροσκοπικά και ελαφριά σωματίδια μπορούν να βγουν από τις σχισμές. Σημαντική είναι η χρήση σωστού εξαερισμού ο οποίος θα μπορεί να απορροφήσει αυτά τα σωματίδια άμεσα και να ανανεώσει τον αέρα. Σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί να επισκεφτείτε μία δημόσια τουαλέτα στο μέλλον, καλύτερα να μην μείνετε εκεί παραπάνω από όσο είναι άκρως απαραίτητο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.